Listy środków ochrony roślin do integrowanej ochrony

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Poznaniu i Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach przygotowały listy środków ochrony roślin do integrowanej ochrony roślin.
Listy są niezwykle szczegółowe i podzielone na uprawy sadownicze, warzywne i rolnicze.
Uprawy sadownicze
- Wykaz środków owadobójczych, roztoczobójczych, gryzoniobójczych oraz zabezpieczających rośliny przed zwierzyną łowną rekomendowanych do stosowania w Integrowanej Produkcji Owoców
- Wykaz środków grzybobójczych i bakteriobójczych rekomendowanych do stosowania w Integrowanej Produkcji Owoców
- Wykaz środków chwastobójczych rekomendowanych do stosowania w Integrowanej Produkcji Owoców
Uprawy warzywne:
- Wykaz środków grzybobójczych rekomendowanych do stosowania w Integrowanej Produkcji Warzyw (IPO)
- Wykaz środków owadobójczych, roztoczobójczych, ślimakobójczych i nicieniobójczych rekomendowanych do stosowania w Integrowanej Produkcji Warzyw Gruntowych
- Wykaz herbicydów rekomendowanych do Integrowanej Produkcji Warzyw Gruntowych
Uprawy rolnicze:
- Fungicydy przeznaczone do Integrowanej Produkcji
- Herbicydy przeznaczone do Integrowanej Produkcji
- Insektycydy przeznaczone do Integrowanej Produkcji
Wykaz środków ochrony roślin dla upraw rolniczych przygotował IOR-PIB w Poznaniu.
– Przygotowanie takiej listy to nie jest prosta sprawa – powiedział nam prof. Tadeusz Praczyk, wicedyrektor Instytutu Ochrony Roślin. – Wielu pracowników poświęciło kilka miesięcy pracy dla przygotowania tak szczegółowego opracowania. Jestem pewien, że dla rolników to bardzo przydatne opracowanie.
W spisie środków ochrony roślin każdorazowo wskazano substancję czynną i jej zawartość, producenta środka oraz – szczegółowo – gatunek roślin oraz choroby, szkodniki i chwasty, które mogą być za pomocą danego środka zwalczane.
Przygotowanie listy dostępnych w integrowanej produkcji środków ochrony roślin jest częścią Programu wieloletnie IOR – PIB pod nazwą „Ochrona roślin uprawnych z uwzględnieniem bezpieczeństwa żywności oraz ograniczenia strat w plonach i zagrożeń dla zdrowia ludzi, zwierząt domowych i środowiska” na lata 2016–2020.
Wielu pracowników poświęciło kilka miesięcy pracy dla przygotowania tak szczegółowego opracowania.
– Zgodnie z zasadami integrowanej ochrony roślin, decyzje o wykonaniu zabiegów ochrony roślin powinny być podejmowane z uwzględnieniem rzeczywistych zagrożeń upraw przez organizmy szkodliwe, określone na podstawie monitorowania ich występowania, z uwzględnieniem progów ekonomicznej szkodliwości – dodaje prof. Praczyk. – Jednocześnie, w pierwszej kolejności powinny być stosowane niechemiczne metody ograniczania występowania tych organizmów, takie jak np.: odpowiedni płodozmian, uprawa odmian odpornych, właściwe nawadnianie i nawożenie. Pełne wdrożenie metod integrowanej ochrony roślin do powszechnego stosowania wymaga znacznego nakładu pracy edukacyjno – upowszechnieniowej, a także dostarczenia rolnikom odpowiednich narzędzi, takich jak metodyki i programy ochrony poszczególnych gatunków roślin uprawnych, poradniki sygnalizatora oraz zasady monitorowania występowania organizmów szkodliwych, w celu podjęcia optymalnych decyzji o terminie i zabiegach ochrony roślin.
Zwiększanie się powierzchni wielu upraw rolniczych, pojawienie się nowych agrofagów, nowych technologii uprawy oraz wpływ zmian klimatycznych spowodowało, że istniejące programy ochrony są nieaktualne i wymagają nowego podejścia, które powinno uwzględnić integrowane metody ochrony, zmierzające do ograniczania stosowania chemicznych środków ochrony roślin. I tym właśnie zajmuje się Instytut Ochrony Roślin – PIB.
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
