fot. http://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/659132-pszenica-jara-tybalt/

Lubuskie: to nie były dobre żniwa

To były jedne z najtrudniejszych żniw w woj. lubuskim. W tym tygodniu żniwa powinny się tu zakończyć.

To były jedne z najtrudniejszych żniw w woj. lubuskim. Co prawda na polach zostało jeszcze trochę nieskoszonych łanów, ale w tym tygodniu żniwa powinny się zakończyć.

Chciałoby się powiedzieć, że wreszcie będzie koniec, bo to nie były dobre żniwa – powiedział nam Wiesław Nowakowski, główny specjalista ds. produkcji roślinnej Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku. Na dzień dzisiejszy zebrano 98% zbóż i 100% rzepaków. W ciągu najbliższych dni żniwa się zakończą.

Problemy, jakie wniknęły podczas żniw są prawie takie same, jak w ościennych województwach.

Jest bardzo wiele gospodarstw, gdzie plony były o połowę mniejsze.

Wiesław Nowakowski, główny specjalista ds. produkcji roślinnej Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku

Jakość ziarna jest bardzo słaba – przyznaje Wiesław Nowakowski. – Niektórym udało się zebrać zboże na początku żniw i tu jakość jeszcze była dobra. Później już było tylko gorzej.

W moknącym zbożu pojawiło się wtórne zachwaszczenie i problemem były związane z tym zanieczyszczenia ziarna. Zboże, które stało dłużej – porosło.

Będzie bardzo trudno o dobry, wartościowy materiał siewny – mówi specjalista. – I to w przypadku wszystkich zbóż.

Plony nie są dobre. Co prawda zdarzają się uprawy, gdzie pszenica czy pszenżyto sypało 5–6 t/ha, ale takich upraw jest mniejszość.

Jest bardzo wiele gospodarstw, gdzie plony były o połowę mniejsze – przyznaje pan Nowakowski. Zauważyliśmy też, że bardzo kiepsko w tym roku plonowały zboża jare.

Niedroga eliminacja owsa głuchego

Owies głuchy jest twardym przeciwnikiem, a jego zwalczanie było do tej pory wyzwaniem. Mierzy się z nim polska firma Innvigo. Z jakim efektem?

25 kwietnia 2017

Ochrona herbicydowa zbóż a jakość ziarna

Czy ochrona herbicydowa zbóż ma wpływ na jakość ziarna dostarczanego do przemysłu spożywczego? Czy stanowi zagrożenie dla zdrowia?

14 kwietnia 2017

Produkcja cukru i buraka cukrowego – jest porozumienie!

Zostało podpisane ogólnopolskie porozumienie branżowe, które ma stabilizować rynek cukru. Określa ono ramy kontraktacji buraka cukrowego.

21 kwietnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij