Nawożenie słomy azotem przyspiesza mineralizację

Słoma zbóż i rzepaku jest cennym źródłem materii organicznej, a wprowadzenie jej do gleby znacznie poprawia jej właściwości i strukturę. Ale pod warunkiem, że szybko ulegnie mineralizacji i wymieszaniu z glebą. W tym celu trzeba jej nieco pomóc poprzez stosowanie nawozów azotowych.

Przyjmuje się, że ok. 80% zawartości substancji organicznej zawartej w słomie ulega rozkładowi dopiero po upływie 180 dni od przyorania.

Joanna Rutkowska

Problem z zagospodarowaniem słomy mają przede wszystkim ci rolnicy, którzy nie prowadzą produkcji zwierzęcej lub utrzymują zwierzęta na stanowiskach bezściółkowych. Wtedy słoma zalega na polu i może utrudniać późniejszą uprawę pożniwną. Ale jeśli zostanie dobrze rozłożona, może być dla gleby cennym źródłem substancji odżywczych i znacznie poprawić jej strukturę. Aby przyspieszyć rozkładanie się słomy po żniwach, warto potraktować ją nawozem azotowym, który mocno przyspiesza jej rozkład.

– Przyjmuje się, że ok. 80% zawartości substancji organicznej zawartej w słomie ulega rozkładowi dopiero po upływie 180 dni od przyorania. A słoma zbóż zawiera szereg substancji, które działają hamująco na wzrost młodych roślin, szczególnie zbóż ozimych, buraków cukrowych i rzepaku – wyjaśnia Joanna Rutkowska, przedstawicielka producenta nawozów. – Dodatek azotu stymuluje rozwój korzystnych mikroorganizmów, które z jednej strony neutralizują szkodliwe związki, z drugiej przyśpieszają proces mineralizacji składników pokarmowych.

mineralizacja słomy

fot. AgroFoto.pl, użytkownik: Maliniax

Dzięki nawożeniu azotem substancja organiczna krócej będzie zalegać w glebie i szybciej ulegnie mineralizacji. Nawóz azotowy należy stosować w ilości ok. 510 kg/t przyoranej słomy. Dobór dawki zależy od warunków glebowych. Większą dawkę stosuje się na glebach wilgotnych, ciężkich i piaszczystych oraz ubogich w azot. Jeśli gleba jest natomiast zasobna w próchnice i ma dobrą strukturę, dawka azotu może być niższa.

Jeżeli natomiast chodzi o słomę po rzepaku, z nawożenia azotem można całkowicie zrezygnować. Słoma rzepakowa jest bowiem bogata w azot. Jeśli więc dodatkowo gleba jest zasobna w ten pierwiastek, słoma ulegnie mineralizacji bez dodatkowego wspomagania nawozem.

 

Zobacz również:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *