Nowe choroby bakteryjne warzyw rozprzestrzeniają się w Europie

fot. Anna Maciejuk

Wśród nowych patogenów rozprzestrzeniających się w UE są dwie groźne bakterie powodujące choroby bakteryjne warzyw. Jaka jest ich szkodliwość? Czy wkrótce pojawią się w Polsce? Odpowiadamy. 

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa opublikowała aktualne raporty na temat nowych zagrożeń fitosanitarnych dla Polski. Są wśród nich dwie groźne bakterie powodujące nowe choroby bakteryjne warzyw.

Reklama

Nowa patogeniczna bakteria zagraża uprawom pomidora pod osłonami

W Chinach, Iranie i Austrii stwierdzono występowanie nowej patogenicznej bakterii, stanowiącej zagrożenie dla zdrowia roślin uprawnych, w tym warzyw. Bakteria Enterobacter mori ma wielu żywicieli. Mianowicie należą do nich: morwa biała, aktinidia chińska, brzoskwinia, arbuz, paciorecznik indyjski, truskawka, pomidor, dracena i imbir. Na porażonych roślinach morwy bakteria wywołuje silne więdnięcie, które często prowadzi do przedwczesnej śmierci roślin. Liście porażonych roślin usychają i opadają. Natomiast na pomidorze ta nowa choroba bakteryjna warzyw (i nie tylko) objawia się żółknięciem, a następnie więdnięciem liści.

Głównym sposobem rozprzestrzeniania się choroby jest transport porażonych roślin do sadzenia. Trudno przewidzieć, czy temperatury panujące w Polsce okażą się wystarczające do przezimowania patogenu w glebie. Za to bardzo prawdopodobny jest rozwój patogenu na roślinach pomidora w uprawie pod osłonami.

Fuzaryjne więdnięcie pomidora – jak przewidzieć chorobę?

W przypadku pojawienia się chorobotwórczych bakterii w Polsce, najbardziej prawdopodobny jest ich rozwój w uprawach pod osłonami. Bowiem trudno przewidzieć, czy patogeny mogłyby przezimować w polskich warunkach klimatycznych i zadomowić się na roślinach rosnących w odkrytym gruncie.

fot. Anna Maciejuk

Nowe choroby bakteryjne warzyw: groźny patogen stwierdzony w Niemczech

Erwinia persicina to nowa bakteria, która została stwierdzona w wielu krajach na całym świecie. Mianowicie jej obecność potwierdzono w Kanadzie, USA, Chinach, Japonii, Iranie. Zaś spośród krajów europejskich — w Hiszpanii, Turcji i Niemczech. Do żywicieli sprawcy nowej choroby bakteryjnej zalicza się różne gatunki roślin uprawnych (m.in. soja i lucerna) i ozdobnych (np. pelargonie), w tym warzywa. Uściślając, spośród warzyw patogen może porażać takie gatunki, jak:

  • marchew;
  • ogórek;
  • fasola;
  • czosnek;
  • sałata;
  • cebula;
  • pietruszka;
  • groch;
  • pomidor.

Patogen wywołuje miękką zgniliznę, więdnięcie, nekrotyczne plamy na liściach, kwiatach
i niekiedy nasionach oraz chlorozę łodyg. Główną drogą rozprzestrzeniania się bakterii jest transport rozsady i materiału siewnego roślin żywicielskich. W przypadku pojawienia się tej choroby warzyw w Polsce, najbardziej prawdopodobny jest rozwój patogenicznej bakterii w uprawach pod osłonami. Bowiem trudno przewidzieć, czy mogłaby ona mógłby przezimować w polskich warunkach klimatycznych i zadomowić się na roślinach rosnących w odkrytym gruncie. Aczkolwiek ze względu na coraz cieplejsze zimy, również takie ryzyko istnieje.

Źródło: www.gov.pl

Czytaj również: Ochrona warzyw pod osłonami – nowe możliwości

Często zadawane pytania (FAQ): Nowe choroby bakteryjne warzyw rozprzestrzeniają się w Europie

Jakie bakterie są zagrożeniem dla warzyw w Europie?

W Europie pojawiły się dwie groźne bakterie: Enterobacter moriErwinia persicina, które wywołują nowe choroby bakteryjne warzyw i mogą zagrażać uprawom, szczególnie w Polsce.

Jakie objawy wskazują na obecność bakterii w warzywach?

Objawy to m.in. więdnięcie i żółknięcie liści, miękka zgnilizna, nekrotyczne plamy na roślinach oraz ogólne osłabienie wzrostu.

Jak bakterie rozprzestrzeniają się w uprawach?

Bakterie najczęściej przenoszą się przez transport porażonych roślin, rozsady i materiał siewny, co zwiększa ryzyko rozprzestrzenienia się choroby w nowych lokalizacjach.

Czy nowe bakterie mogą wystąpić w Polsce?

Tak, istnieje ryzyko, że nowe bakterie mogą pojawić się w Polsce, zwłaszcza w uprawach pod osłonami, gdzie warunki sprzyjają ich rozwojowi.

Jak można chronić uprawy przed tymi bakteriami?

Ważne jest stosowanie zdrowego materiału siewnego, monitorowanie upraw oraz zachowanie zasad higieny w gospodarstwie, by zapobiec wprowadzeniu nowych patogenów.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *