Nowości w fungicydowej ochronie warzyw 2025

W sytuacji, gdy z roku na rok zmniejsza się liczba substancji aktywnych środków ochrony roślin dozwolonych do stosowania, warto być na bieżąco z nowymi produktami i rozwiązaniami, które są dostępne. Poniżej kilka nowości w fungicydowej ochronie warzyw, jakie w sezonie 2025 pojawiły się rynku. 

Choć liczba substancji aktywnych chemicznych środków ochrony roślin jest coraz krótsza, nie brakuje nowości. Często są to rozszerzenia już oferowanych środków bądź rozwiązania oparte o inne niż chemiczne środki, takie jak np. biofungicydy. Przyjrzyjmy się kilku nowościom na sezon 2025, które mogą zainteresować plantatorów warzyw.

Reklama

Jakie nowości w fungicydowej ochronie ziemniaków w ofercie UPL?

W tym sezonie producenci ziemniaków zyskują nowe narzędzie do ochrony plantacji przed zarazą ziemniaka. Bowiem w ofercie firmy UPL Polska pojawił się nowy fungicyd Cuprofix C, dedykowany właśnie do ochrony ziemniaków przed tą chorobą. Nowy produkt, jako substancje czynne zawiera miedź w postaci cieczy bordoskiej + cymoksanil. Wykazuje działanie powierzchniowe oraz wgłębne i jest przeznaczony do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie plantacji ziemniaków przed zarazą ziemniaka.

W tym sezonie producenci ziemniaków zyskują nowe narzędzie do ochrony plantacji przed zarazą ziemniaka. Bowiem w ofercie firmy UPL Polska pojawił się nowy fungicyd Cuprofix C, dedykowany właśnie do ochrony ziemniaków przed tą chorobą.

W tym sezonie UPL Polska wprowadza na rynek nowy fungicyd Cuprofix C, przeznaczony do ochrony plantacji ziemniaków przed zarazą ziemniaka.

fot. Anna Maciejuk

Kiedy stosować nowy fungicyd?

Zaleca się stosować go stosować zapobiegawczo, w okresach spodziewanego zagrożenia chorobą lub zgodnie z sygnalizacją. Zaś zabiegi można przeprowadzać począwszy od fazy rozwoju pędów bocznych na pędzie głównym do momentu, gdy 50% liści brązowieje (BBCH 21–95). Oczywiście, należy przy tym zachować okres karencji wynoszący 7 dni.

Jaka jest zalecana dawka preparatu?

Preparat ma postać granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG). Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania środka wynosi 3 kg/ha. Z kolei ilość cieczy roboczej najlepiej dostosować do zagęszczenia plantacji. W ciągu sezonu dopuszcza się przeprowadzenie nawet 6 zabiegów z wykorzystaniem tego fungicydu. Przy czym zaleca się zachować co najmniej 7-dniowy odstęp między opryskiwaniami.

Rozszerzenie rejestracji czyli większe możliwości wykorzystania znanych fungicydów marki Bayer

W sezonie 2025 dwa znane już dobrze ogrodnikom fungicydy marki Bayer uzyskały rozszerzenie rejestracji, pozwalające na zastosowanie w kolejnych gatunkach roślin uprawnych, w tym warzyw. Mianowicie sporo nowych zastosowań zyskał preparat Luna Sensation 500 SC. To fungicyd oparty o fluopyram + trifloksystrobina. Wykazuje działanie kontaktowe, systemiczne i mezostemiczne. Dzięki czemu środek wykazuje skuteczność przeciwko szerokiemu spektrum patogenów chorobotwórczych.

Do tej pory preparat był znany głównie producentom owoców. Zaś spośród warzyw dotychczas środek można było wykorzystać do ochrony sałaty uprawianej w polu i pod osłonami, a także fasoli szparagowej i grochu przed szarą pleśnią i zgnilizną twardzikową. Natomiast nowa rejestracja dopuszcza zastosowanie fungicydu Luna Sensation 500 SC w kolejnych gatunkach warzyw. Aktualny zakres ochrony obejmuje wiele nowych gatunków, w tym m.in. warzywa kapustne i korzeniowe, a także m.in. warzywa liściowe (uprawiane w polu i pod osłonami) cykorię i szparagi.

Fungicydowe nowości Syngenty do ochrony warzyw przed ważnymi patogenami

Wiosną 2025 r. w sprzedaży pojawią się również dwa nowe fungicydy firmy Syngenta do ochrony warzyw — Orondis Evo i Orondis Vip . Pierwszy preparat, Orondis Evo zawiera dwie substancje czynne — oksatiapiprolina + azoksystrobina. Dzięki temu zapewnia wielokierunkowe działanie na patogeny. A także ochronę rośny zarówno na powierzchni, jak i wewnątrz tkanek (działa wgłębnie i układowo). Produkt wyróżnia się szerokim spektrum zwalczanych chorób. Zaś szczególnie wysoką skuteczność wykazuje wobec mączniaka rzekomego, zarazy ziemniaka oraz różnych plamistości liści, w tym alternariozy i mączniaka prawdziwego.

Z kolei Orondis VIP świetnie wypełnia lukę w portfolio produktów do ochrony warzyw przed mączniakami rzekomymi. Preparat zawiera dwie substancje aktywne o działaniu systemicznym — oksatiapiprolinę + metalaksyl-M. Zapewnia wielokierunkowe działanie na mączniaka rzekomego i wysoką skuteczność w zwalczaniu tego patogenu. Obydwa fungicydy mają szeroki zakres rejestracji jeśli chodzi o gatunki warzyw, w których dopuszczono ich zastosowanie.

Więcej na temat tych nowych fungicydów w artykule: Nowości w ochronie warzyw na 2025 rok od Syngenty

Serifel jest przeznaczony do stosowania zapobiegawczego. Stanowi doskonałe uzupełnienie programu ochrony przeciwko najważniejszym chorobom grzybowym praktycznie wszystkich gatunków warzyw, w tym również tych uprawianych pod osłonami.

Biofungicyd Serifel stanowi doskonałe uzupełnienie programu ochrony przeciwko najważniejszym chorobom grzybowym praktycznie wszystkich gatunków warzyw, w tym również tych uprawianych pod osłonami.

fot. Anna Maciejuk

Nowości BASF w fungicydowej ochronie warzyw w polu i pod osłonami

Interesującym produktem w portfolio firmy BASF jest biofungicyd Serifel. Wprawdzie preparat ten jest dostępny na rynku od kilku lat, ale w tym roku zyskał on kolejne rozszerzenia zakresu stosowania. Jest to biologiczny fungicyd, zawierający formy przetrwalnikowe bakterii Bacillus amyloliquefaciens szczep MBI600 (FRAC BM02). To bakteria naturalnie występująca w przyrodzie, wykazująca działanie fungistatyczne i fungicydowe poprzez zakłócenie kiełkowania zarodników oraz zahamowanie rozwoju grzybni patogenu. Ponadto ma ona zdolność wytwarzania substancji antagonistycznych w stosunku do chorobotwórczych patogenów.

Serifel jest przeznaczony do stosowania zapobiegawczego. Stanowi doskonałe uzupełnienie programu ochrony przeciwko najważniejszym chorobom grzybowym praktycznie wszystkich gatunków warzyw, w tym również tych uprawianych pod osłonami. Ponieważ to produkt mikrobiologiczny, atutem wynikającym z jego zastosowania jest całkowity brak okresu karencji oraz pozostałości w warzywach.

Preparat ma postać proszku do sporządzania zawiesiny wodnej (WP). Jest łatwy w przygotowaniu, a po rozpuszczeniu w wodzie można go praktycznie od razu stosować. Przy czym trzeba pamiętać, że pełny efekt działania osiągamy po ok 24 godzinach od aplikacji. A także w odpowiednich warunkach pogodowych. Mianowicie przy temperaturze ponad 15ºC i odrobinie wilgoci, potrzebnej do zainicjowania rozmnażania bakterii na chronionej powierzchni.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *