Pomoc na szarą pleśń z 3-dniową karencją

Jeden z najnowszych preparatów Sumi Agro Poland – oprócz walki z szarą pleśnią – zwiększa zdolność przechowalniczą truskawki.

Szara pleśń, wywoływana przez grzyb Botrytis cinerea, wykazuje coraz większą odporność na liczne substancje czynne środków ochrony roślin mówi Lena Matławska, koordynator Biura Prasowego Sumi Agro Poland. Dlatego specjaliści firmy Sumi Agro Poland proponują do walki z szarą pleśnią fungicyd Frupica 440 SC, który zawiera mepanipirym – nową, wyjątkowo skuteczną substancję czynną, na którą nie stwierdzono do tej pory odporności patogenu.

truskawki z szarą pleśnią

Foto: AgroFoto.pl, Bartek96

Grzyb szarej pleśni, Botrytis cinerea, w sprzyjających warunkach może doprowadzić do utraty nawet 80% plonów. Poraża wszystkie nadziemne organy rośliny. Zainfekowane pąki kwiatowe brunatnieją i zamierają, zawiązki owoców pokrywają się brunatnymi plamami, zaś same owoce gniją. Objawami szarej pleśni są ciemne, gnilne plamy umiejscowione na kwiatach, ogonkach liściowych, szypułkach owoców i na owocach w różnych fazach ich rozwoju. Porażone organy pokrywają się puszystym, szarym nalotem trzonków i zarodników konidialnych. Patogen rozprzestrzenia się głównie przez zarodniki.

Eksperymenty prowadzone przez dr hab. Beatę Meszkę z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach wykazały, że dobre działanie fungicydu uwidacznia się także w latach silnej epidemii choroby dodaje Lena Matławska. Wyniki ubiegłorocznych doświadczeń w walce z szarą pleśnią wskazują, że stosowanie naszego środka w okresie poprzedzającym zbiór skutkuje zwyżką plonu wynoszącą prawie 65% w porównaniu do kontroli.

truskawki

Foto AgroFoto.pl, qamilo255

Fungicyd Frupica 440 SC charakteryzuje się krótką karencją – wynoszącą 3 dni – i nie powoduje objawów fitotoksyczności na roślinach ani nie zagraża owadom pożytecznym. Preparat ogranicza również występowanie objawów innych chorób powodowanych przez patogeny grzybowe – mączniaka prawdziwego i antraknozy w uprawie truskawki.

Badania dr hab. Meszki wykazały również, że aplikacje naszego środka ograniczają porażenie owoców przez grzyb Rhizopus sp., sprawcę mokrej zgnilizny truskawek, chorobę, której objawy najczęściej występują w trakcie przechowywania i transportowania owoców wyjaśnia Lena Matławska. Dzięki temu trwałość przechowalnicza owoców jest znacznie wyższa w porównaniu do owoców pochodzących z roślin kontrolnych.

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *