Powrót mączek mięsno – kostnych już wkrótce?

W 2001 roku wprowadzono zakaz stosowania mączek mięsno – kostnych z obawy przed chorobą szalonych krów (BSE). W niedługim okresie czasu może nastąpić przełom w tej sprawie, a to dlatego, że Grupa Robocza Komisji Europejskiej ds. TSE zastanawia się nad dopuszczeniem w żywieniu zwierząt przetworzonych białek pochodzenia zwierzęcego (PAP) na określonych zasadach. Powrót mączek mięsno – kostnych możliwy jest więc już niedługo?

Reklama

Zmiany z żywieniu trzody chlewnej i drobiu

Powrót mączek mięsno – kostnych oznacza, że mączki drobiowe pojawią się w żywieniu trzody chlewnej. Natomiast mączki z trzody chlewnej będą wykorzystywane w żywieniu drobiu. Ponadto, planuje się wprowadzić możliwości skarmiania trzody chlewnej i drobiu przetworzonymi białkami wyprodukowanymi z owadów hodowlanych. Z powodu dużego ryzyka transferu prionów wywołujących chorobę szalonych krów zakaz stosowania mączek ze zwierząt przeżuwających będzie nadal utrzymany.

CZYTAJ RÓWNIEŻ O MĄCZKACH MIĘSNO-KOSTNYCH W TYM MIEJSCU

Zniesienie zakazu możliwe dzięki badaniom laboratoryjnym

Decyzja o zniesieniu zakazu w głównej mierze wynika z uzyskania pomyślnych wyników metod laboratoryjnych pozwalających na określenie gatunkowości białka zawartego w paszach. KE zastanawia się nad ich ponownym wprowadzeniem również dlatego, że mączki mięsno – kostne są bardziej ekologiczne, niż uprawa roślin wysokobiałkowych. Powrót mączek nastąpi kiedy zakłady utylizujące dostosują się do produkcji mączek jednogatunkowych, ponieważ obecnie produkują mączki bez rozdziału gatunkowego.

Powrót mączek mięsno – kostnych pełen zalet

Zezwolenie na stosowanie mączek mięsno-kostnych byłoby pozytywną zmianą, dlatego że są one lepszym źródłem białka, niż poekstrakcyjna śruta sojowa. Nie posiadają one związków anty żywieniowych, co sprawia, że ich strawność jest wyższa, niż w przypadku białka sojowego. Ponadto, w swoim składzie posiadają duże ilości białka, o korzystnym składzie aminokwasowym. Mączki mięsno – kostne bogate są w fosfor i wapń, który jest łatwo przyswajalny przez zwierzęta.

Powrót mączek mięsno – kostnych, a cena wyższa

Stosowanie mączek mięsno – kostnych jest dużym plusem, dlatego WIR będzie apelować do MRiRW o ich ponowne wprowadzenie. Minusem w tym przypadku może być cena, która może być zdecydowanie wyższa niż blisko 20 lat temu.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.3 / 5. Liczba głosów 6

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *