Produkt polski, czyli żywność dobra, bo polska

Download PDF

Już jutro rozpocznie się specjalna kampania promująca naszą rodzimą żywność pod nazwą „Produkt polski”. Głównym zamysłem tego przedsięwzięcia jest spotęgowanie świadomości konsumenckiej nastawionej na produkty polskiego pochodzenia. Zadaniem kampanii jest również rozpowszechnianie polskiej żywności wśród producentów i konsumentów. Bo każdy Polak wie, że to, co dobre to polskie! 

W celu lepszej rozpoznawalności polskich produktów opracowano przepisy określające zasady stosowania specjalnego oznaczenia o nazwie „Produkt polski”. Znak ten, dzięki nieskomplikowanej grafice umożliwi producentom żywności znakowanie swoich towarów, dzięki czemu będą one bardziej rozpoznawalne dla konsumentów. Oznaczenie „Produkt polski” nawiązuje do ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno- spożywczych.

Produkt polski, czyli jaki?

Według ustawy produkt polskiego pochodzenia musi zostać wyprodukowany z rodzimych surowców. Oprócz tego, musi on spełniać m.in takie warunki:

  • ilość składników importowanych zawartych w produkcie powinna stanowić maksymalnie 25% jego masy;
  • produkcja towaru, jego uprawa, bądź hodowla powinna odbywać się na terytorium RP;
  • mięso należy pozyskiwać ze zwierząt urodzonych, chowanych i ubitych na terenie naszego kraju;
  • przetworzenie naszego produktu musi mieć miejsce na terenie Polski.

WAŻNE !

Podmioty posługujące się oznaczeniem „Produkt polski”, które nie będą spełniać wyżej wymienionych warunków będą podlegały karze określonej w ustawie.
Znakowanie własnego produktu możliwe jest za pośrednictwem znaku graficznego „Produkt polski”. Drugą możliwością jest umieszczenie informacji o pochodzeniu produktu na jego opakowaniu.

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaprasza wszystkich do włączenia się w realizację tej kampanii. Na stronie internetowej Polska smakuje można znaleźć niezbędne materiały, a także informacje umożliwiające wpisanie się na listę wystawców, w zależności od kategorii do której należy nasz produkt.

Promowanie polskiej żywności

Swoją opinię na temat polskich produktów wielokrotnie wyrażał minister Ardanowski. Podczas XXIX Forum Ekonomicznego w Krynicy szef resortu powiedział, że – polska żywność ma wszystkie atuty, gospodarstwa rodzinne, lokalnych rolników i czyste środowisko, dlatego należy ją promować zarówno w kraju, jak i za granicą. Według ministra rolnictwa i rozwoju wsi istotną rolę odgrywa tutaj dobre poinformowanie konsumenta o walorach polskich produktów. Jan Krzysztof Ardanowski podkreślił, że dzięki zmianom m.in w sprzedaży bezpośredniej rolnikom łatwiej jest sprzedać to, co wyprodukowali we własnym gospodarstwie.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o