Rolniku, został tylko tydzień na złożenie wniosku!

Rolniku, został tylko tydzień na złożenie wniosku!

Producenci mleka i wieprzowiny, którzy jeszcze nie złożyli wniosku o wsparcie, powinni się spieszyć. Agencja zbiera wnioski do 18 marca!

Przez dokładnie tydzień, a więc do 18 marca, producenci świń i mleka mogą składać wnioski do ARR o przyznanie pomocy finansowej. Warto więc się pospieszyć!

Przypominamy, że wniosek złożyć może każdy rolnik, który do końca września 2015 r. miał nie więcej niż 2 tys. świń. Ponadto między 1 października a 7 stycznia 2016 r. co najmniej 5 świń sprzedał do rzeźni na ubój. Wreszcie w ostatnim kwartale ubiegłego roku sprzedał z przeznaczeniem na ubój od 5 szt. do 2 tys. szt. świń objętych kodem CN 0103 92 19 albo loch o kodzie CN 0103 92 11.

Łączna suma pomocy finansowej pochodzącej ze źródeł krajowego budżetu i UE wynosi 245 mln zł.

Na wsparcie mogą też liczyć producenci mleka, którzy w roku kwotowym 2014/2015 sprzedali go co najmniej 15 tys. kg i mają co najmniej 3 krowy. Rolnicy mogą jednak liczyć na pomoc do maksymalnie 300 tys. kg mleka wprowadzonego do obrotu. Ostateczna kwota zostanie ustalona na podstawie liczby wniosków.

Przypomnijmy również, że łączna suma pomocy finansowej pochodzącej ze źródeł krajowego budżetu i UE wynosi 245 mln zł.

delegacja z chin / tydzień na złożenie wniosku

O wsparcie fiinansowe mogą się ubiegać producenci mleka i mięsa wieprzowego.

Wnioski o udzielenie wsparcia są przyjmowane w Oddziałach Terenowych Agencji Rynku Rolnego właściwych dla miejsca zamieszkania lub siedziby producenta od 18 lutego do 18 marca 2016 r. Można je także wysyłać pocztą. O przyjęciu decydować będzie wówczas data stempla pocztowego.

Decyzje o przyznaniu pomocy zostaną wydane najpóźniej do 18 czerwca br. Wydadzą je dyrektorzy oddziałów terenowych ARR, w których zostały złożone wnioski. Środki finansowe z tytułu wsparcia zostaną natomiast wypłacone do 30 czerwca 2016 r.

Niezbędne dokumenty znajdują się na stronie Agencji Rynku Rolnego.

źródło: ARR

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

LKS – system alarmowy gruczołu mlekowego

Zdrowy gruczoł mlekowy w dużej mierze zależy od czynnika ludzkiego. Dowiedz się więcej o profilaktyce stada!

14 czerwca 2018

Mastitis – cichy wróg stada

Stany zapalne gruczołu mlekowego krów stanowią istotny element, ograniczający efektywność produkcji mleka. Jak im zapobiec?

12 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close