Do 12 października wnioski na redukcję mleka

ARR informuje, że już można składać wnioski o pomoc na drugi okres ograniczenia produkcji mleka. Kiedy upływa termin?

Agencja Rynku Rolnego informuje, że już można składać wnioski o pomoc na II okres ograniczenia produkcji mleka krowiego. Termin składania wniosków upływa 12 października o godz. 12.00.

Producenci, którzy uzyskali zezwolenie na dokonanie redukcji w I okresie ograniczenia nie mogą ubiegać się o pomoc – przypomina Karolina Dziewulska-Siwek, rzecznik prasowy agencji. – To bardzo ważne: ponowne złożenie wniosku na II okres ograniczenia skutkuje odrzuceniem wniosku z I i II okresu.

O przyznanie pomocy na ograniczenie dostaw mogą ubiegać się producenci, którzy w lipcu 2016 r. dostarczali mleko do podmiotów skupujących oraz w okresie referencyjnym: listopad, grudzień 2015 i styczeń 2016. Ograniczenie produkcji powinno nastąpić w listopadzie i grudniu 2016 oraz styczniu 2017. Pomoc będzie należała się także spadkobiercom rolników, którzy spełnili wymagane warunki do jej przyznania.

Pomoc będzie należała się także spadkobiercom rolników, którzy spełnili wymagane warunki do jej przyznania.

Minimalna wielkość ograniczenia dostaw mleka, do której producent ma prawo ubiegać się o pomoc wynosi 1500 kg – informuje pani rzecznik. – Pomoc będzie można przyznać do maksymalnie 50% ilości mleka dostarczanego przez producenta do podmiotów skupujących w okresie referencyjnym.

Inaczej niż zazwyczaj, o dacie przyjęcia wniosku decyduje fizyczny jego wpływ do właściwego dla producenta mleka Oddziału Terenowego ARR.

Wnioski złożone po upływie terminu będą odrzucone. Szczegółowe informacje dotyczące zasad uczestnictwa w mechanizmie znajdują się na stronie internetowej ARR.

Wykaz producentów uprawnionych do redukcji produkcji mleka w I okresie oraz producentów, których wnioski zostały odrzucone znajduje się tutaj. Wykaz producentów, których wnioski są przyjęte – jest tutaj.

– W przypadku, gdy producent składał wniosek na I okres ograniczenia i nie znajduje się w żadnym z powyższych wykazów powinien skontaktować się z OT ARR, do którego składał wniosek – dodaje pani rzecznik.

Wolnostanowiskowy czy uwięziowy system utrzymania bydła mięsnego?

Chcesz produkować mięso lepszej jakości, za które dostaniesz więcej pieniędzy w zakładach mięsnych? Najwyższy czas na zmiany!

20 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Wirus PCV2: czym jest i jaki ma wpływ na rozród zwierząt?

Wirus PCV2 atakuje warchlaki i tuczniki. Najnowsze badania pokazują, że infekcja ta ma wpływ na zaburzenie pracy układu rozrodczego!

12 stycznia 2017