Różowe jabłko – Unibo. Najnowsze dzieło Uniwersytetu Bolońskiego

fot. fot. za UNIBO Magazin

Hodowcy nowych odmian jabłek dążą do tego, by uzyskiwać coraz to nowe odmiany. Muszą one odpowiadać zmieniającym się gustom klientów na całym świecie oraz tym – szukającym różnorodności. Jedną z wiodących placówek w tej dziedzinie jest Uniwersytet Boloński, który ostatnio zaprezentował publicznie swoje najnowsze dzieło – różowe jabłko.

Różowe jabłko odmiany Rosata Unibo to owoc długoletnich prac hodowlanych prowadzonych na Wydziale Nauk i Technologii Rolno-Spożywczych Uniwersytetu Bolońskiego. To kolejna odmiana, którą uczelnia ta chce zainteresować producentów owoców chcących poszerzyć swoją ofertę.

Reklama

Czym charakteryzuje się nowe różowe jabłko z UniBo?

Różowe jabłko z UniBo jest wynikiem dziesięcioleci badań i tradycyjnych technik krzyżowania. Pracy nastawionej nie tylko na zrównoważone rolnictwo, ale jednocześnie mającej na celu przechwycenie standardów jakości jabłek docenianych przez rynek i konsumentów.

Nowa odmiana charakteryzuje się delikatnym, soczystym miąższem. Ma on dobry stosunek zawartości cukru do kwasów. Owoce są bardzo trwałe i dobrze się przechowują w warunkach chłodniczych, zachowując swoje parametry jakościowe i smakowe.

Odmiana jest odporna na choroby i została przetestowana co do przydatności do uprawy w różnych regionach Włoch. Tak na równinach, jak i w górach.

Nowa akcja promocyjna

By ocenić rynkowy potencjał odmiany, pierwszej próby wśród konsumentów dokonano w Sondrio we Włoszech zorganizowanej przez UniBo, Fundację Fojanini we współpracy z władzami regionu Lombardii w ramach Lokalnej Grupy Działania Valtellina Valle dei Flavours. W degustacji i ocenie nowej odmiany, która odbyła się w 50-51. tygodniu 2021 r. brało udział ponad 130 osób.

Pierwsze opinie jeśli chodzi o nowe różowe jabłko są bardzo zachęcające. Klienci docenili zarówno wygląd, jak i smak jabłek. Nowe różowe jabłko wydaje się mieć idealne cechy organoleptyczne jakimi są harmonia między aromatem, słodyczą, chrupkością i soczystością. Dobrze to rokuje dla jego potencjału ekonomicznego jako kolejnej odmiany, która mogła by być uprawiana w Valtellinie. Ta słynie właśnie m.in. z doskonałych jabłek.

Jak widać na włoskim przykładzie, wdrożenie nowej odmiany jabłek warto zacząć od poznania opinii konsumentów. Dobrze również szeroko informować o niej w mediach. Inaczej nawet najlepszy produkt nie przebije się do świadomości konsumentów i pozostanie ciekawostką nieznaną szerszemu gronu odbiorców. A polscy klienci, mający ochotę na różowe jabłko mogą sięgnąć po polską odmianę Gold Milenium, wyhodowaną w Instytucie Ogrodnictwa PIB w Skierniewicach. Odmianę tę charakteryzuje różowy rumieniec, który może i nie pokrywa całej skórki ale wyjątkowy, słodki smak tych jabłek trudno porównać do innych uprawianych w Polsce odmian jabłoni.

źródła: italiafruit.net, magazine.unibo.it

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *