Rządowe wsparcie dla systemów jakości: nabór wniosków

Oddziały terenowe ARR do końca stycznia będą przyjmować wnioski o wsparcie systemów jakości. Kto może ubiegać się o dotację?

Terenowe oddziały Agencji Rynku Rolnego od 1 grudnia do 29 stycznia 2016 r. przyjmują wnioski o przyznanie pomocy finansowej w ramach poddziałania Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości objętego PROW na lata 2014–2020. Kto może starać się o pomoc?

Wsparcie przyznane może zostać każdemu aktywnemu zawodowo rolnikowi, który uczestniczy już w systemach jakości. Powinien on wytwarzać produkty przeznaczone bezpośrednio lub po przetworzeniu do spożycia przez ludzi. Powinien też spełniać określone warunki. Na wsparcie może liczyć, jeśli produkty spełniają któryś z poniższych kryteriów:

  • zostały wpisane do rejestru gwarantowanych tradycyjnych specjalności lub chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych, o którym mowa w art. 11 tego rozporządzenia;
  • objęte są systemem rolnictwa ekologicznego;
  • objęte są systemem ochrony nazw pochodzenia i oznaczeń geograficznych wyrobów winiarskich;
  • objęte są systemem  integrowanej produkcji roślin zgodnie ze specyfikacją i standardami systemu „Jakość Tradycja”, „Quality Meat Program”, „Pork Quality System”, „Quality Assurance for Food Products” – „Tuszki, elementy i mięso z kurczaka, indyka i młodej polskiej gęsi owsianej”, „Quality Assurance for Food Products” – „Kulinarne mięso wieprzowe”, „Quality Assurance for Food Products” – „Wędliny”.

Szczegółowe informacje o warunkach wsparcia oraz formularze wniosków znajdują się na stronie Agencji.

Co istotne, wsparcie będzie udzielane jako roczna płatność motywująca, przez okres 3 lat i nie będzie mogło przekroczyć limitu określonego dla każdego z systemów jakości, określonego w rozporządzeniu. W przypadku systemu PQS wynosić będzie maksymalnie 1700 zł na rok.

Pomoc będzie udzielana w formie zwrotu kosztów poniesionych na wydanie certyfikatu, składkę na rzecz grupy producentów, w tym zakup specjalistycznych publikacji związanych z prowadzeniem produkcji w systemie. Refundacja nie obejmuje podatku vat.

Dodatkowy zarobek bez utraty KRUS!

Od niedawna obowiązują nowe przepisy. Rolnicy mogą sobie dzięki nim dorobić nie tylko więcej, ale i nie tracąc ubezpieczenia w KRUS!

12 stycznia 2017

PRDC: objawy i skutki zespołu zaburzeń oddechowych świń

PRDC to choroba układu oddechowego trzody chlewnej. Posiada podłoże wieloczynnikowe, a w dodatku wywołuje ją klika gatunków drobnoustrojów.

13 stycznia 2017

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017