Ściernisko po zbiorze kukurydzy. Zabiegi przyspieszające rozkład resztek
Ściernisko po zbiorze kukurydzy wymaga przygotowania pod następcze późniejszej uprawy. Nie można zaniedbać tego działania, ponieważ może to nieść za sobą skutki, które wpłyną na przyszłe uprawy na polu. Jak więc najlepiej zadbać o pole po kukurydzianych żniwach.
Ściernisko po zbiorze kukurydzy jest bogatym źródłem materii organicznej i składników mineralnych. Jednakże by plon następczy efektywnie je wykorzystał, należy odpowiednio przygotować pole. Poniżej radzimy, jak można to zrobić.
Spis treści
Dlaczego trzeba zadbać o ściernisko po zbiorze kukurydzy?
Resztki roślinne, które pozostały na ściernisku po zbiorze kukurydzy są nie tylko bogatym źródłem materii organicznej i składników mineralnych. Są one także miejscem, w którym dogodne warunki do przezimowania znajdują zarówno organizmy chorobotwórcze jak i szkodniki. Zaniedbanie lub niewłaściwe zadbanie o resztki pożniwne po kukurydzy tworzy dla nich dogodne warunki do zimowania i dalszego rozwoju. A to może mocno wpłynąć na plon następczy.
Ilu składników mineralnych może dostarczyć ściernisko po zbiorze kukurydzy?
Ściernisko po zbiorze około 10 ton kukurydzy na ziarno to około 15 ton suchej masy materii organicznej. Są to zarówno resztki roślinne pozostawione na powierzchni oraz korzenie roślin. Po mineralizacji mogą one dostarczyć do gleby przeciętnie 180 kg azotu, 30 kg fosforu i do 200 kg potasu. Jest to mniej więcej tyle, ile można dostarczyć z pełną dawką obornika. Kukurydza po zbiorach na kiszonkę nie dostarcza takiej ilości składników mineralnych, ale i tak nie warto zaniedbywać tego źródła materii organicznej.
Jednakże, by efektywnie wykorzystać zawarte w pozostałościach po zbiorach składniki mineralne i materię organiczną należy odpowiednio przygotować pole po zbiorze.
Jakie prace warto teraz wykonać na ściernisku
Teraz jest jeszcze ten czas, kiedy można przystąpić do prac związanych z uprawą ścierniska i techniką zagospodarowania resztek pożniwnych. By plon następczy mógł skorzystać ze składników mineralnych zawartych w resztkach pożniwnych, muszą one ulec mineralizacji. Cały proces trwa kilka lat, jednakże największa ilość tych składników trafia do gleby w pierwszym roku.
Jednakże by proces mineralizacji resztek kukurydzy efektywnie mógł przebiec, należy zadbać o stworzenie w glebie odpowiednich do tego warunków.
Jednym z najważniejszych jest odczyn gleby, który powinien być lekko kwaśny, obojętny lub nawet zasadowy. W takich warunkach mikroorganizmy, które odpowiadają za mineralizację i humifikację resztek pożniwnych, są najbardziej efektywne.
Kolejnym warunkiem determinującym efektywny rozkład resztek jest ich odpowiednie rozdrobnienie i wymieszanie z glebą. Do tego celu można wykorzystać pług, choć w większości przypadków lepszym rozwiązaniem może się okazać brona lub kultywator. Ponadto im mniejsze fragmenty słomy tym ich rozkład lepiej przebiega. Dlatego przed wymieszaniem ich z glebą, warto je rozdrobnić za pomocą mulczera.
Więcej szczegółów na temat rozdrabniania resztek znajdziesz: Ściernisko po kukurydzy. Jak zagospodarować resztki pożniwne?
Jakie czynniki zaburzają rozkład ścierniska kukurydzy?
W tym roku na większości obszaru Polski we znaki mocno dała się susza. Jednym z jej skutków było znaczne ograniczenie aktywności mikroorganizmów glebowych oraz przesunięcie składu ich populacji w stronę większej obecności grzybów, które są dość odporne na niedobór wody w glebie. Jednakże wiele z tych grzybów może stanowić zagrożenie dla roślin z plonu następczego.
Ponadto wysokie temperatury pod koniec lata przy jednoczesnym braku wody przyczyniły się do silnego zdrewnienia łodyg kukurydzy. A wysoka zawartość lignin w łodygach kukurydzy znacznie spowalnia mineralizację resztek pożniwnych. Ponadto z ligninami nie poradzą sobie wszystkie mikroorganizmy glebowe.
Jak wspomóc rozkład pozostałości po kukurydzy?
By zwiększyć efektywność rozkładu resztek pożniwnych, warto wzbogacić glebę w mikroorganizmy, które przyspieszą ten proces. Można je obecnie nabyć w formie gotowych preparatów do stosowania na słomę po jej rozdrobnieniu i przed wymieszaniem z glebą. Zawarte w nich pożyteczne bakterie lub grzyby nie tylko przyspieszają mineralizację resztek kukurydzy, ale także wspomagają proces tworzenia próchnicy glebowej.
Jakie korzyści daje stosowanie preparatów na resztki pożniwne kukurydzy?
Zastosowanie produktów mikrobiologicznych na ściernisko po zbiorze kukurydzy nie tylko ułatwia mineralizację i humifikację resztek. Mianowicie mikroorganizmy ograniczają rozwój obecnych w glebie patogenów, ponieważ konkurują z nimi o energię z pozostałości roślin. Ponadto wiele z nich wydziela do gleby substancje, które spowalniają lub wręcz hamują wzrost grzybów i organizmów grzybopodobnych. Dzięki temu ogranicza się presję chorób w następnych sezonach. Ponadto w rozłożonych resztkach kukurydzy nie mogą przezimować m.in. larwy omacnicy prosowianki, które tracą schronienie.
Ponadto wspomagana przez mikroorganizmy humifikacja i tworzenie próchnicy glebowej przyczynia się do poprawy struktury gleby i zwiększenia jej pojemności wodnej. Każde 0,5% więcej to możliwość zmagazynowania w glebie wody w ilości odpowiadającej 22 mm opadu deszczu. Oprócz tego następuje odbudowa populacji pożytecznych mikroorganizmów, które m.in. zapewniają lepsze wykorzystanie składników mineralnych z gleby oraz zwiększają odporność roślin na czynniki stresowe.
Źródło: www.krir.pl
Obserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!