Skrzypionki atakują zboża ozime

Plantacjom zbóż ozimych zagrażają skrzypionki. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa uaktywniła komunikaty dotyczące tych szkodników m.in. w woj. warmińsko-mazurskim.
W uprawach zbożowych najczęściej występują 2 rodzaje skrzypionek – zbożowa oraz błękitek. Najchętniej żerują w pszenicy ozimej oraz w pszenżycie. Są to chrząszcze, które zimę spędzają w trawie, ściółce i różnego rodzaju rozpadlinach, a wiosną zaczynają się bardzo szybko rozmnażać.
W uprawach zbożowych najczęściej występują 2 rodzaje skrzypionek – zbożowa oraz błękitek.
– Dorosłe owady żerują na liściach traw i zbóż, co jednak nie ma zbyt dużego znaczenia dla ekonomiczności produkcji – wyjaśnia Jadwiga Nowicka ze Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrocikowie (woj. warmińsko-mazurskie). – Dużo groźniejsze są larwy skrzypionek. Chrząszcze w połowie maja składają jaja na roślinach zbożowych. Po 2 tygodniach wykluwają się z nich larwy, których głównym pokarmem jest tkanka miękiszowa liści. W ten sposób bardzo szybko zmniejszają one powierzchnię asymilacyjną liści plonotwórczych.
Dużo groźniejsze są larwy skrzypionek. Chrząszcze w połowie maja składają jaja na roślinach zbożowych.
Działanie larw skrzypionek jest szczególnie dotkliwe gdy jest sucho, gdyż znacznie ograniczają możliwość transportu substancji pokarmowych do kłosa. W przypadku dużego wysypu skrzypionek mogą one spowodować szkody w uprawach na poziomie 30–40%.
Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się skrzypionek, można zastosować sporo zabiegów profilaktycznych. Ważne jest stosowanie płodozmianu oraz zabiegów profilaktycznych, które niszczą larwy i poczwarki.
Gdy skrzypionki pojawią się w uprawach, konieczne jest ich chemiczne zwalczanie, ale dopiero po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości. Jak podaje PIORIN, zabiegi insektycydami należy przeprowadzić już wtedy, gdy występuje jednak larwa na 2–3 źdźbła zboża.
