Środowisko bez barszczu Sosnowskiego

Kończy się drugi rok realizacji projektu Środowisko bez barszczu Sosnowskiego (Heracleum Sosnowskyi Manden). Projekt w 85% (tj. 3 228 985 zł) finansowany jest przez EOG (Islandia, Liechtenstein, Norwegia). Głównym koordynatorem jest Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Partnerami są Małopolska Izba Rolnicza oraz Instytut Aklimatyzacji i Hodowli Roślin w Grodkowicach.

Celem projektu jest zniszczenie roślin barszczu Sosnowskiego na obszarze 134 ha w 34 gminach woj. małopolskiego. Jest to pierwszy tego typu projekt zakładający kompleksowe zniszczenie tej niebezpiecznej rośliny w Polsce. Kontakt z barszczem Sosnowskiego skutkuje bowiem poparzeniem wywołującym trudno gojące się rany.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Małopolskiej Izby Rolniczej.

VAT na napoje owocowe wzrośnie – to cios w branżę!

Wyłączenie z podwyżki stawki VAT nektarów nie poprawi sytuacji! Nektary stanowią najmniejszą część w strukturze tej produkcji.

8 lutego 2019

UPL finalizuje przejęcie Arysta LifeScience i ogłasza nowy kierunek rozwoju – OpenAg

Połączenie firm umocni pozycję UPL jako światowego lidera w zakresie rozwiązań dla rolnictwa.

11 lutego 2019

Ograniczenia tonażowe na polskich drogach. Jak je ominąć?

Czy w trakcie żniw pojazdy rolnicze mogą zostać wyłączone spod zakazu poruszania się po drogach publicznych?

15 lutego 2019