Trzech Króli, czyli Objawienie Pańskie

Trzech Króli, czyli Objawienie Pańskie

Okadzanie domów, litery K+M+B wypisane kredą na drzwiach, radosny śpiew kolęd. Sprawdź, jak rozwijała się przez wieki tradycja Święta Trzech Króli.

Święto Trzech Króli, które obchodzone jest 6 stycznia, inaczej nazywane jest także Objawieniem Pańskim. To właśnie w ten dzień co roku chrześcijanie świętują objawienie się Boga człowiekowi.

Stwórca nieba i ziemi od momentu wypędzenia pierwszych ludzi z raju, objawiał się ludziom przez aniołów i proroków. Jednak dwa tysiące lat temu postanowił sam przyjść na świat jako jeden z nas. To dlatego wspomnienie tego wydarzenia jest dla nas tak ważne.

Dlaczego Święto Trzech Króli jest symbolem Objawienia Pańskiego?

Święto Trzech Króli Objawienie Pańskie

Mędrcy ze Wschodu biją pokłony dzieciątku w Betlejem.

W przeciwieństwie do pasterzy, którym anioł objawił dobrą nowinę, Mędrcy ze Wschodu o narodzinach Mesjasza dowiedzieli się w inny sposób. Mędrcy – w tradycji nazwani Trzema Królami – badali niebo i księgi. To ścisłe badania naukowe naprowadziły ich na trop Boga.

Objawienie Pańskie jest jednym z pierwszych świąt, które oficjalnie ustanowił Kościół. Na samym początku historii chrześcijaństwa na Wschodzie dzień ten obchodzony był jako Boże Narodzenie. Powiązane było ono ściśle z pokłonem, który oddali dzieciątku Jezus Trzej Królowie.

W Kościele łacińskim już od IV wieku uroczystość ta była odchodzono osobno, co pozostało w tradycji aż do dzisiaj. Warto przypomnieć, że Objawienie Pańskie to nie tylko Narodziny Jezusa. To także rozpoczęcie jego nauczania, czyli wspomnienie chrztu w Jordanie i pierwszy cud, który Jezus wykonał na prośbę Maryi – czyli cud w Kanie Galilejskiej.

Zwyczaje związane ze Świętem Trzech Króli

We Włoszech święto to ma szczególny wydźwięk zabawy. Dorośli przejmują inicjatywę i za dobre sprawowanie obdarowują dzieci słodyczami, którymi napychają wiszące przy kominkach skarpety. Złe dzieci nie dostają rózg, a węgiel.

Od połowy XV wieku w święto Objawienia Pańskiego zaczęto okadzać domy. Miało to chronić przed chorobami, bądź innymi ewentualnymi nieszczęściami, które w tych czasach często nawiedzały ludzi. Przy tej okazji święcono też złoto, którym dotykano później ciała, które miało tym samym się wzmocnić.

Zwyczajem, który do dziś się zachował, jest chodzenie dzieci po tak zwanej kolędzie. Z gwiazdą w ręku, chodząc od domu do domu, dzieci śpiewały i w niektórych miejscach Polski dalej chodzą śpiewając kolędy o Trzech Królach.

Kreda i znak C+M+B

W kościołach natomiast od wieku XVII zaczęto sprzedawać kredę i kadziło. To tymi święconymi kredami na drzwiach wejściowych zapisywano trzy litery K+M+B, bądź C+M+B, co oznacza w pierwszym przypadku pierwsze litery imion Trzech Króli i w drugim „Niech Chrystus Błogosławi temu domowi”. To, co dotyczy przy okazji tego święta polskich wsi, to fakt, że właśnie szóstego stycznia przypada zakończenie Godów, i tym samym rozpoczęcie karnawału.

Święto Trzech Króli za granicą

Na samym początku historii chrześcijaństwa na Wschodzie dzień ten obchodzony był jako Boże Narodzenie. Powiązane było ono ściśle z pokłonem, który oddali dzieciątku Jezus Trzej Królowie.

Nie tylko w Polsce tego dnia ludzie świętują piękny sposób. W Niemczech, to nie ksiądz, a dzieci przebrane za Trzech Króli, kreślą na drzwiach domów znak C+M+B. We Włoszech święto to ma szczególny wydźwięk zabawy. Dorośli przejmują inicjatywę i za dobre sprawowanie obdarowują dzieci słodyczami, którymi napychają wiszące przy kominkach skarpety. Złe dzieci nie dostają rózg, a węgiel.

Francuzi z tej okazji pieką specjalne ciasto w kształcie korony, do której wkładają bób. Osoba, która na niego trafi w czasie jedzenia dostaje na głowę pozłacaną koronę i tego dnia zostaje królem bądź królową.

 

Co wpływa na mięsność tuczników?

Efekty ekonomiczne tuczu zależą od ilości i jakości produktu rzeźnego oraz tempa jego wytwarzania. Jakie dodatki stymulują mięsność tuczu?

3 grudnia 2018

Potencjał wzrostowy i fazowość w tuczu

Dostosowanie podaży energii i składników pokarmowych do potrzeb zwierząt to podstawa. Jak pasza wpływa na potencjał wzrostowy w tuczu?

3 grudnia 2018

Rynek cukru: wahania cen uderzają plantatorów po kieszeni

Wiele gospodarstw ocenia, że produkcja buraka cukrowego przestaje się opłacać!

3 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close