Uprawa konserwująca buraka cukrowego

Uprawa konserwująca buraka cukrowego

Pod uprawę buraka nie trzeba wykonywać orki. Nie dochodzi wówczas do istotnych obniżek plonów, a koszty produkcji zostają ograniczone.

W wielu badaniach udowodniono, że pod uprawę buraka nie trzeba wykonywać orki. Rezygnując z uprawy klasycznej, nie dochodzi bowiem do istotnych obniżek plonów korzeni i cukru. Koszty produkcji zostają natomiast znacznie ograniczone (ok. 15%). Sprzyja to efektywności ekonomicznej. Czym jest uprawa konserwująca buraka?

Tradycyjna uprawa roli oprócz wielu korzyści ma szereg wad: m.in. przyczynia się do obniżenia tzw. „życia biologicznego gleby”. Po orce drastycznie zmniejsza się liczebność pożytecznych dżdżownic, próchnica ulega szybszej mineralizacji, degraduje się struktura gleby, zwiększa się ryzyko erozji. Co więcej warstwa orna szybciej ulega przesuszeniu, nawozy mogą być zbyt głęboko umieszczone, wyorywane są nasiona chwastów, kamienie i martwica glebowa, może dojść do powstania podeszwy płużnej i zagęszczenia podornej warstwy gleby. Dodatkowo wykonanie orki wymaga optymalnej wilgotności gleby. Zabieg ten charakteryzuje się słabą wydajnością i wysoką kosztochłonnością.

Uprawa konserwująca buraka polega na zrezygnowaniu z orki przedzimowej i wiosennym wysiewie nasion w przemarznięty lub chemicznie zniszczony mulcz z międzyplonów lub z innej materii organicznej.

„Lansowana” uprawa konserwująca

Ze względów ekonomicznych oraz środowiskowych coraz powszechniej w naszym kraju lansowana jest uprawa konserwująca buraka cukrowego. Według najnowszych badań ten sposób uprawy stosowany jest już na 13,5% areału polskich pól. Szczególnie dużą popularnością cieszy się w woj. wielkopolskim.

Uprawa konserwująca buraka polega na zrezygnowaniu z orki przedzimowej i wiosennym wysiewie nasion w przemarznięty lub chemicznie zniszczony mulcz z międzyplonów lub z innej materii organicznej (rozdrobniona słoma). Wiosną, przed siewem buraka, mulcz należy płytko wymieszać z glebą. Można też pozostawić go na powierzchni niespulchnionego pola. W takich warunkach trzeba jednak użyć siewnika do siewu bezpośredniego.

Gorczyca biała

Najczęściej uprawianą rośliną w międzyplonie ścierniskowym jest gorczyca biała. Kiełkuje ona nawet przy ograniczonych zasobach wody, charakteryzuje się dużą dynamiką wzrostu, ma głęboki i rozbudowany system korzeniowy, który w naturalny sposób spulchnia glebę, a po obumarciu sprzyja powstawaniu pustych kanalików, tworzących optymalne warunki powietrzno-wodne dla roślin. Gorczyca dodatkowo może mieć działanie fitosanitarne, ogranicza populację mątwika i występowanie chwastów. Mulcz z gorczycy (ale także z innych roślin: facelia, rzodkiew, mieszanki strączkowo-zbożowe) zapobiega erozji gleby i wymywaniu składników pokarmowych, przeciwdziała zlewności i zaskorupianiu się roli, umożliwia lepsze zmagazynowanie wody, zapewnia wcześniejszy wysiew nasion, polepsza żyzność i aktywność biologiczną gleby.

Małe firmy hodowlane mają duże znaczenie na rynku nasiennym

Lokalne przedsiębiorstwa w branży nasiennej może i mają niewielkie możliwości ekonomiczne, ale pełnią bardzo ważną rolę.

12 października 2018

Czym jest przemysł nasienny?

W skali globalnej to ogromny biznes o wartości około 54 miliardów dolarów rocznie. Czy jest to ważne dla polskiego rolnika?

10 października 2018

Hodowla roślin w Polsce. Od czego zależy jej przyszłość?

Przyszłość hodowli nasiennej w Polsce jest uzależniona od wielu czynników. Przeczytaj i dowiedz się jakich.

14 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close