Wnioski o pomoc tylko do 14 grudnia!

Wnioski o pomoc tylko do 14 grudnia!

Tylko 4 dni na złożenie wniosku o pomoc finansową mają producenci trzody chlewnej i hodowcy ryb słodkowodnych!

Przypominamy, że od dzisiaj do 14 grudnia producenci trzody chlewnej z obszaru objętego programem bioasekuracji oraz hodowcy ryb słodkowodnych, którzy ponieśli straty w wyniku suszy, mogą składać wnioski o pomoc finansową w biurach powiatowych ARiMR.

Tak krótki termin przyjmowania wniosków wynika z faktu, że ARiMR mogła rozpocząć ich nabór dopiero po publikacji w Dzienniku Ustaw znowelizowanego rozporządzenia Rady Ministrów zmieniającego zakres i sposób realizacji niektórych zadań ARiMR, co miało miejsce wczoraj. Poza tym Agencja chce jak najszybciej wypłacić poszkodowanym pomoc finansową, a całą operację zakończyć do 31 grudnia 2015 r.

Znowelizowane rozporządzenie o zadaniach ARiMR i sposobie ich realizacji przewiduje:

Agencja chce jak najszybciej wypłacić poszkodowanym pomoc finansową, a całą operację zakończyć do 31 grudnia 2015 r.

1. Udzielanie pomocy podatnikom podatku rolnego, którzy w 2015 r. prowadzili chów i hodowlę ryb słodkowodnych na obszarze gmin, w których wystąpiła susza w rozumieniu przepisów o ubezpieczeniach upraw rolnych i zwierząt gospodarskich. Taka pomoc będzie udzielana w wysokości 300 zł na 1 ha zarybionych stawów rybnych i nie będzie mogła przekroczyć kwoty 30 tys. euro.

2. Umożliwienie uzyskania pomocy wszystkim producentom rolnym, których gospodarstwa położone są na obszarze objętym programem bioasekuracji, w których były w 2015 r. utrzymywane świnie, bez względu na ich liczbę. Pomoc polega na refundacji do 50% wydatków poniesionych na zakup mat dezynfekcyjnych, sprzętu niezbędnego do wykonania zabiegów dezynfekcyjnych, dezynsekcyjnych lub deratyzacyjnych oraz niezbędnych produktów lub środków do przeprowadzenia tych zabiegów, odzieży ochronnej i obuwia ochronnego oraz wydatków poniesionych na zabezpieczenie budynków, w których są utrzymywane świnie, przed dostępem zwierząt domowych. Kwota pomocy nie może jednak przekroczyć 15 tys. euro.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Agencji.

Przechowywanie warzyw w zimie – jak to robić

Jakość warzyw w trakcie i po okresie przechowywania odgrywa jedną z kluczowych ról w opłacalności produkcji.

12 listopada 2017

Obora uwięziowa czy wolnostanowiskowa? Reportaż z gospodarstwa.

Po przeniesieniu stada do nowej obory znacznie zmniejszają się problemy z zacieleniami, a porody stają się lżejsze. Ketoza i kwasica to rzadkość.

12 listopada 2017

Cielę po narodzeniu – praktyczne wskazówki pielęgnacyjne

Cielę po narodzeniu wymaga szybkiej bardzo starannej i skutecznej opieki. W ciągu kilku godzin trzeba podać mu siarę, najbogatszego źródła pokarmu.

13 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij