Wsparcie na wytwarzanie żywności w gospodarstwie

Wsparcie na wytwarzanie żywności w gospodarstwie

Do 28 października można składać wnioski o wsparcie na wytwarzanie żywności w gospodarstwie. Kto może składać wnioski?

Rolnicy, którzy chcą przetwarzać produkty żywnościowe we własnym gospodarstwie lub rozwijać już prowadzoną działalność w tym zakresie, mogą ubiegać się o dodatkowe wsparcie finansowe. Do 28 października ARiMR przyjmuje wnioski o pomoc w ramach działania Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój.

Wnioski o przyznanie pomocy w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” można składać od 29 września do 28 października. Zastrzyk pomocy finansowej jest dosyć duży – minimalne wsparcie wynosi 10 tys. zł, natomiast maksymalna kwota pomocy to aż 300 tys. zł. Pomoc można wykorzystać np. na rozpoczęcie wytwarzania żywności pochodzącej z własnego gospodarstwa, dzięki czemu będzie możliwe uzyskiwanie dodatkowych dochodów.

– O pomoc mogą ubiegać się podmioty, które podejmują wykonywanie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych, podlegają ubezpieczeniu społecznemu rolników w pełnym zakresie, nie podlegają wykluczeniu z ubiegania się o przyznanie pomocy, a także są zdolni do zrealizowania operacji w zakresie oraz w terminie podanym we wniosku – podaje Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. – Podmioty ubiegające się o pomoc muszą również posiadać numer identyfikacyjny nadany w trybie przepisów o krajowym systemie ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.

Zastrzyk pomocy finansowej jest dosyć duży – minimalne wsparcie wynosi 10 tys. zł, natomiast maksymalna kwota pomocy to aż 300 tys. zł.

Pomoc w ramach wsparcia będzie udzielana poprzez refundację części poniesionych przez beneficjenta kosztów kwalifikowanych operacji. Kolejność przyznawanej wytwórcom pomocy będzie uzależniona od sumy punktów, jakie zostaną im przyznane po przeanalizowaniu wniosków. Punktowane będą m.in. takie kwestie, jak innowacyjność działania, inwestycje związane z ochroną środowiska oraz z przeciwdziałaniem zmianom klimatu, operacje realizowane na obszarach objętych bezrobociem czy prowadzenie działalności w sektorach przetwórstwa mięsa, mleka, owoców, warzyw oraz zbóż.

Wytwarzanie żywności wysokiej jakości cieszy się coraz większym zainteresowaniem wśród rolników, którzy dzięki temu mogą zwiększyć dochody. Rośnie też bowiem popyt na wysokiej jakości produkty żywnościowe. Konsumenci coraz częściej sięgają po tego rodzaju żywność pomimo jej wyższej ceny. Wytwarzanie żywności w gospodarstwie ma więc przyszłość, konsumentów nie zabraknie, a rolnicy, którzy nie dysponują środkami finansowymi na wystartowanie działalności otrzymali właśnie instrument, który im to umożliwi.

Wnioski o przyznanie pomocy można składać do 28 października w regionalnych oddziałach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Obora uwięziowa czy wolnostanowiskowa? Reportaż z gospodarstwa.

Po przeniesieniu stada do nowej obory znacznie zmniejszają się problemy z zacieleniami, a porody stają się lżejsze. Ketoza i kwasica to rzadkość.

12 listopada 2017

Dofinansowanie grup producentów – trwa nabór

Max. 500 tys. euro pomocy dla grup producentów w ciągu 5 lat, po 100 tys. euro rocznie. Ok. 600 nowych grup producentów rolnych może skorzystać z pomoc

10 listopada 2017

Wywożenie obornika – jak rozwiązać problem?

Stosowanie nawozu naturalnego nie pachnie. Zgodnie z obowiązującymi przepisami należy go zmieszać z glebą nie później niż dnia następnego.

10 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij