Yello® – w tym roku zbiory jabłka wyjątkowo się udały

fot. https://stock.adobe.com

Shinano Gold to kolejna klubowa odmiana jabłoni oferowana przez dwie grupy producenckie VOG i VIP z Południowego Tyrolu pod marką yello®. W bieżącym roku zbiory tej odmiany udały się lepiej niż w poprzednim sezonie. Dzięki temu owoce trafią nie tylko do włoskich ale też po raz pierwszy do zagranicznych odbiorców. Co powoduje że yello® jest tak wyjątkowe?

W tym roku obie grupy producenckie VOG i VIP, oferujące yello®, wyprodukowały 2100 ton owoców tej marki. To o 45% więcej niż w poprzednim sezonie. Ponadto 5 ton jabłek pochodziło z certyfikowanej produkcji ekologicznej dopełniając ofertę wysokiej jakości klubowych jabłek ekologicznych. By zachęcić do poznania tych jabłek prowadzone będą akcje promocyjne, degustacje a także powstanie nowa strona internetowa dedykowana yello®.

Reklama

Czym jest yello®?

Yello® to brand handlowy pochodzącej z Japonii odmiany jabłek Shinano Gold. Powstała ona w wyniku skrzyżowania odmian Golden Delicious i Senshu. Jest ona w Japonii jedną z droższych odmian jabłek, a jej owoce są sprzedawane na sztuki. Wynika to między innymi z bardzo dużej staranności procesu produkcji, wręcz rzemieślniczej pracy i wynikającej z tego bardzo wysokiej jakości owoców. W efekcie są one bardzo często oferowane jako wartościowy prezent.

W Europie odmianę Shinano Gold uprawia się w Południowym Tyrolu, gdzie znajduje idealne warunki do wzrostu. To tam dzięki połączeniu wielu godzin nasłonecznienia i różnicom temperatury między nocą a dniem, dojrzewające owoce nabierają wyjątkowego wyglądu oraz smaku i aromatu. Odmiana ta zadebiutowała na włoskim rynku w listopadzie 2016 r.

Czym charakteryzuje się yello®?

Yello

Yello® to wyjątkowa marka jabłek

Yello® ma owoce kuliste; średniego rozmiaru. Skórka ma charakterystyczną, jaskrawą, alabastrowo-żółtą barwę wskazującą na dojrzałość owoców. Owoc jest słodki o intensywnym egzotycznym smaku. Owoce charakteryzują się też niską kwasowością. W aromacie identyfikujemy nuty ananasa i skórki cytryny. Miąższ jabłek yello® jest drobnoziarnisty, jędrny, bardzo chrupiący i soczysty. Jabłko długo utrzymuje jędrność i jest trwałe w obrocie handlowym.

Owoce dojrzewają około dwóch tygodni po Golden Delicious. Zbiory yello® zaczynają się na początku października a owoce trzeba zbierać wieloetapowo. Z kolei owoce dostępne są w handlu od października do marca.

Czy w Polsce yello® cieszyłoby się powodzeniem? Wśród konsumentów poszukujących wyjątkowych smaków bez wątpienia znajdą się tacy, którzy chętnie sięgną po te jabłka. Jednak na razie na naszym rynku, gdzie ceny jabłek deserowych zależą od cen przemysłu a sieci handlowe szukają towaru oferowanego w jak najniższych cenach, jabłko takie jak yello® nie mogłoby zostać wyprodukowane. Nie w przypadku gdzie handel co rusz oferuje jabłka sprzedawane po cenie kosztów produkcji czy nawet niższej. Nie ma miejsca na wyjątkowy asortyment, który nie krzyczałby z gazetek: jestem tani. W przypadku takich owoców liczy się niemalże rzemieślnicza staranność w czasie produkcji by uzyskać idealne owoce. Nie zaś dążenie do stu lub więcej ton z hektara.

źródła: italiafruit.net, specialtyproduce.com

 

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *