Zwalczanie BSE bydła w 2016 r.

Zwalczanie BSE bydła w 2016 r.

Decyzja KE 2009/719/WE z 28 września 2009 r. upoważnia niektóre państwa członkowskie do zmiany swoich rocznych programów monitorowania BSE.

Decyzja Komisji Europejskiej 2009/719/WE z 28 września 2009 r. upoważnia niektóre państwa członkowskie do zmiany swoich rocznych programów monitorowania BSE (Dz. Urz. UE L 256 z 29.09.2009, str. 35). Daje to państwom członkowskim możliwość zmiany dotychczasowych rocznych programów monitorowania tej choroby.

Na jej podstawie podwyższono już kilkakrotnie wiek zdrowego bydła podlegającego obowiązkowemu badaniu w kierunku BSE z 30 do 72 i wreszcie do 96 miesięcy.

Zgodnie z projektem rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wprowadzenia programu zwalczania gąbczastej encefalopatii bydła (BSE) na 2016 r. następuje kolejne podwyższenie wieku bydła badanego w kierunku BSE.

Od 1 stycznia 2016 r. badaniu podlega bydło:

  1. powyżej 108 miesiąca życia w przypadku bydła poddanego normalnemu ubojowi;
  2. powyżej 48 miesiąca życia w przypadku bydła należącego do tzw. „grupy ryzyka”

Wzrost wieku badanego bydła to oszczędność dla budżetu państwa.

Komentarze

  1. Masakra. Chcecie nas wszystkich wybić chyba. No i co z tego, że jest oszczędność dla budżetu państwa? A życie ludzkie się nie liczy? Mamona jest dla was ważniejsza?

Płatności bezpośrednie dla rolników – zaliczki zostały wypłacone

Od 1 grudnia 2017 r. rozpoczęły się wypłaty płatności końcowych, które potrwają do 30 czerwca 2018 r.

8 grudnia 2017

Pomoc dla producentów mięsa – jak zdobyć wsparcie?

Środki wspierające produkcję mięsa mogą pochodzić nie tylko z budżetu państwa, ale również z funduszy unijnych.

4 grudnia 2017

Spożycie mięsa w Polsce nadal stabilne?

Choć wieprzowina wciąż króluje, na naszych talerzach coraz częściej pojawia się drób i wołowina. Co wpływa na zmianę preferencji żywieniowych Polaków?

8 grudnia 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij