Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. skup mleka

Ciekawostki rolnicze w 100 sekund – m.in. skup mleka

Czy wiesz, czym jest "płynna glina" oraz w jaki sposób wirtualna rzeczywistość może zostać wykorzystana w rolnictwie?

W kolejnym filmie z serii „100 sekund” mówimy m.in. o najnowszych zmianach prawnych, które dotkną skup mleka i producentów zwierząt. Wspominamy także o wioskach bioenergetycznych i „płynnej glinie”.

Skup mleka – zmiany w ustawie

Rada Ministrów przyjęła projekt zmiany ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych. Nowela dotknie przede wszystkim podmioty skupiające mleko. Kary pieniężne za nieprzekazanie informacji o miesięcznej ilości skupionego surowca będą wymierzali teraz dyrektorzy terenowych oddziałów KOWR. Do tej pory zajmowała się tym ARiMR.

Książki leczenia zwierząt

skup mleka

Właściciel będzie musiał posiadać ewidencję leczenia zwierzęcia w formie papierowej książki.

Resort rolnictwa pracuje nad nowym rozporządzeniem, dotyczącym dokumentacji lekarsko-weterynaryjnej. Właściciel zwierzęcia będzie miał obowiązek posiadania papierowej książki leczenia. Umieszczony na niej numer seryjny ułatwi ewentualną kontrolę. Do czego ma przyczynić się ta zmiana?

Hologramy zamiast broszur

Nowoczesne technologie znajdują coraz więcej zastosowań w rolnictwie. Nowozelandzka firma Techipharm uważa, że wirtualna rzeczywistość wkrótce przeobrazi targi rolnicze. Tradycyjne broszury i katalogi producentów mają zastąpić hologramy i zdjęcia 3D, które ułatwią szczegółowe zaprezentowanie maszyn i urządzeń.

Eksperci prognozują, że do 2050 r. udział energii słonecznej przekroczy 15%

Wioski bioenergetyczne

Dużo mówi się o potencjale alternatywnych źródeł energii. Eksperci prognozują, że do 2050 roku udział energii słonecznej przekroczy 15 procent. Wspomniany trend przenika również do rolnictwa. W Europie zaczęły powstawać pierwsze wioski bioenergetyczne. Wielkopowierzchniowe farmy o mocach powyżej 100 MWth mają działać wyłącznie dzięki energii pozyskanej ze słońca.

Płynna glina

fot. bbc.com/news

Największą wadą technologii „płynnej gliny” jest jej kosztowność.

„Płynna glina”

Ze względu na niedobór wody, uprawa roślin na pustyni jest niezwykle kosztowna. W związku z tym kraje takie jak Zjednoczone Emiraty Arabskie importują nawet 80% swojej żywności. Innowacja, za którą stoi Kristian Morten Olesen, jest w stanie im pomóc. Norweg opatentował „płynną glinę” (liquid nanoclay), która dzięki zmianie wiązania cząsteczek gleby jest w stanie przekształcić piasek pustyni w pole uprawne. Projekt na razie jest jednak zbyt kosztowny, by móc zostać powszechnie wykorzystany.

Wystarczy tylko 100 sekund, aby być na bieżąco!

Z forum

Powiązany temat:

Ceny mleka 2018
ukaszProcho
Jakie macie ceny w Radomsku?  18 tys l 1.27 zł brutto tł 4.3 b. 3.3
zobacz więcej »
Pablo16
Polmlek powyżej 12 tys bi. 3.22 tł 3.92 1.34 brutto 
zobacz więcej »
farmersNHtd95d
Mlekpol 15-30 tyś Tł 3.8 Białko 3.30 1.56 brutto
zobacz więcej »
...
Zobacz pozostałe wpisy

VIII Dzień Soi w Głubczycach. Dlaczego warto uprawiać soję?

Soja świetnie przygotowuje glebę pod rośliny następcze. To jeden z wielu powodów, dla których wzrasta zainteresowanie jej uprawą w Polsce.

6 października 2018

Kampania buraczana 2018. Długa, ale czy opłacalna?

Z powodu suszy, na wielu plantacjach buraki nie rokują zadowalającego plonu.

8 października 2018

Sprawdź stawki dopłat bezpośrednich za 2018 rok!

14,8 mld złotych – to całkowita kwota, jaka przeznaczona zostanie na płatności bezpośrednie za 2018 rok!

4 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close