2018 rok oczami specjalistów branży rolniczej [wideo]

2018 rok oczami specjalistów branży rolniczej [wideo]

Wraz z końcówką roku włącza się pytanie, co nowy kalendarz zmieni w naszym rolnictwie. Zobacz jak 2018 rok podsumowują eksperci!

Kolejny rok za naszymi plecami i w związku z tym rachunek zysków i strat. Zapytaliśmy specjalistów o znamienne tematy branży rolniczej, które długo w roku 2018 nie schodziły nagłówków. Czy znikną w przyszłym? Czy 2018 to tylko problemy w rolnictwie? Zobacz jak wygląda posumowanie roku od strony ekspertów.

Czy ASF przestanie być tematem newsów?

Dla producentów trzody chlewnej to był gorący czas. Gorący od afrykańskiego pomoru świń (ASF). Jak twierdzą specjaliści, to był jeden z trudniejszych okresów dla tego sektora rolnictwa. Profesor Zygmunt Pejsak, specjalista w dziedzinie chorób i zdrowia świń, komentuje problem populacji dzików w kontekście ognisk chorobowych ASF. – W tym roku zanotowaliśmy więcej przypadków pomoru u dzików niż w poprzednich trzech i pół roku – podkreśla profesor Pejsak. Natomiast brak przypadków ASF wśród świń w ostatnim okresie jest zdecydowanie pozytywną informacją dla producentów wieprzowiny. – Od około trzech miesięcy w Polsce nie mamy ani jednego ogniska afrykańskiego pomoru świń, co możemy uznać za sukces.podaje profesor.

Dowiedz się z naszego materiału wideo, jak ustrzec się przed kolejnymi przypadkami ASF trzody:

Najpierw deszcze, później susza

Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych, zdecydowanie przyznaje, że kończony się rok był ciężkim okresem dla rolników. Główną przyczyną takiej sytuacji, to warunki atmosferyczne i w związku z tym glebowe. Końcówka 2017 roku przyniosła dużo opadów i zrodziło to utrudnienia w zebraniu m.in. kukurydzy, czy buraków. Złą kondycję ziemi dodatkowo spotęgowała susza. Co jeszcze według pana Szmulewicza dało się we znaki rolnikom?

Nietypowy rok i nie tylko problemy w rolnictwie

Według Tadeusza Szymańczaka, rzecznik Polskiego Związku Producentów Roślin, kończący się roku był nie tylko trudny, ale i nietypowy dla polskiego rolnictwa. Szczególnie rolnikom z zachodniej części Polski, w tym również Wielkopolski ten okres przyniósł starty. – Takie są skutki klimatyczne pogody, na które nie mamy wpływu- stwierdza pan Szymańczak. Jednak powodem do radości był m.in. niski poziom mikotoksyn i dzięki temu większa zdrowotność zwierząt. Jakie jeszcze pozytywne tematy przyniósł 2018 rok:

Państwowa Inspekcja Bezpieczeństwa Żywności – co dalej?

O połączeniu szeregu inspekcji w jedną mówi się od lat...

18 stycznia 2019

Rynek drobiu w Polsce: będą zmiany w 2019?

Polski rynek drobiu sukcesywnie się rozwija. Jak brzmią prognozy na nowy rok?

13 stycznia 2019

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close