Arysta LifeScience: technologie zwalczania patogenów roślin

Arysta LifeScience: technologie zwalczania patogenów roślin

Arysta LifeScience podpisała umowę licencyjną z chińskim Instytutem Ochrony Roślin (IPP). Co to oznacza?

Arysta LifeScience uzyskuje od Instytutu Ochrony Roślin w Chinach prawa własności do rewolucyjnych technologii biologicznego zwalczania patogenów roślin.

Arysta LifeScience podpisała umowę licencyjną z chińskim Instytutem Ochrony Roślin (IPP), dzięki której stała się wyłącznym globalnym (z wyjątkiem Chin) dystrybutorem technologii wykorzystujących białka w ochronie roślin przed patogenami, z których jedna już została pomyślnie skomercjalizowana w Chinach.

Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich.

Od ponad 10 lat Instytut Ochrony Roślin – część Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS), prowadzi badania nad selekcją, identyfikacją i opatentowaniem induktorów odporności roślin uzyskanych z patogenów grzybowych. Jedna z tych technologii opiera się na wykorzystaniu białka uzyskanego z grzyba Alternaria tenuissima określonego nazwą PeaT1. W czerwcu 2014 r. zarejestrowano pierwszy biologiczny środek ochrony zawierający białko PeaT1, który w pierwszym roku sprzedaży (nazwa handlowa Atailing) przyniósł dochód przekraczający 10 mln dolarów.

Rejestracja preparatu Atailing obejmuje zwalczanie chorób wirusowych w uprawach warzywniczych i tytoniu. Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich.

Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw.

Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktowa Arysta LifeScience

Innym białkiem, do którego Arysta LifeScience wynegocjowała prawa licencyjne, jest białko Hrip1, które podobnie jak PeaT1 uzyskano z tego samego patogenu (Alternaria tenuissima) i które również wykazuje potencjał w ochronie roślin przed patogenami.

Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw – mówi Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktowa Arysta LifeScience.

Produkty oparte o nowe technologie wykorzystujące białka stanowią doskonałe uzupełnienie naszego rosnącego portfolio. Umowa  licencyjna pozwala Arysta LifeScience na wykorzystanie wspomnianych białek do produkcji preparatów o różnych formulacjach, zmodyfikowanym składzie, także jako mieszaniny.

Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.

Wcześnie wysiane oziminy zagrożone przez ploniarkę zbożówkę! [KOMUNIKAT]

Szczególnie narażone na szkody są wcześnie wysiane oziminy, ale właściciele pozostałych pól również powinni być czujni. Sprawdź!

19 września 2018

Kalman – pszenica ozima o wysokiej zdrowotności na słabe gleby!

Pszenica ozima Kalman charakteryzuje się wysoką odpornością na fuzariozę kłosów. Sprawdź inne jej walory!

10 września 2018

Regulacja wzrostu rzepaku skutecznie i na czas! [WIDEO]

Ciepła jesień może znacznie przyspieszyć rozwój rzepaku ozimego. Zastosuj regulator wzrostu w odpowiedniej fazie rozwojowej!

11 września 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close