Branża drobiarska walczy o pasze GMO

Download PDF

Producenci drobiu zwrócili się do ministra rolnictwa o kolejne przesunięcie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt. Jak mówią: polskiego białka dla drobiu nie wystarczy.

W ubiegłym tygodniu wiceminister rolnictwa, Ryszard Zarudzki, spotkał się z producentami drobiu. Jednym z najważniejszych tematów była możliwość stosowania karm GMO w żywieniu hodowanego drobiu.

Dlaczego? Bo musimy importować pasze, a te, importowane, oparte są przede wszystkim na soi – mówi Andrzej Sieradzki, przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj. – Natomiast dostępna śruta sojowa w 95% jest modyfikowana genetycznie. Jeśli nie będziemy mogli zakupić takich pasz, to okaże się, że produkcja drobiu będzie nieopłacalna.

W tej chwili jest dostępnych w Polsce około 600 tys. ton paszy, a branża potrzebuje co najmniej 2 mln ton.

Andrzej Sieradzki, przewodniczący Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj

W Polsce trwa popularyzacja roślin bobowatych. Czy zatem one nie mogą zastąpić soi?

W tej chwili jest dostępnych w Polsce około 600 tys. ton paszy, a branża potrzebuje co najmniej 2 mln ton – wyjaśnia Andrzej Sieradzki. – Poza tym rośliny bobowate mogą stanowić jedynie około 7% w paszy dla drobiu. My po prostu potrzebujemy paszy sojowej z zagranicy.

Jak przekonują drobiarze, zakaz stosowania śruty sojowej w żywieniu zwierząt może pogrążyć cały sektor drobiarski. Niedobór białka paszowego występuje w całej Unii Europejskiej, która importuje około 34 mln ton śruty sojowej rocznie. Import do Polski wynosi ok. 2 mln ton.

Zgodnie z obowiązującym prawem zakaz stosowania pasz GMO ma wejść w życie od stycznia 2017 r.

Główni producenci soi czyli Stany Zjednoczone, Brazylia i Argentyna praktycznie zrezygnowali, ze względów ochrony przez zachwaszczeniem, z uprawy soi niemodyfikowanej.

Ustawa o paszach została uchwalona przez Sejm w 2006 r. Jej wejście w życie było już 2 razy przekładane. Zgodnie z obowiązującym prawem zakaz stosowania pasz GMO ma wejść w życie od stycznia 2017 r.

Wejście w życie zakazu spowoduje drastyczne załamanie się produkcji zwierzęcej w Polsce – piszą drobiarze do ministra rolnictwa. – Śruta sojowa jest podstawowym białkiem w żywieniu drobiu i świń. Natomiast wyliczenia Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej PIB wskazują, że utrzymanie zakazu stosowania pasz GMO w żywieniu zwierząt, obniżyłoby w naszym kraju produkcję zwierzęcą o ok. 40%.

List do ministra podpisali przedstawiciele:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o
Na żywo
2 grudnia 2020 - Wyzwania branży mięsnej • 9 grudnia 2020 - Woda i gleba w kontekście zmian klimatycznych • 16 grudnia 2020 - Przyszłość WPR - innowacje i wyzwania
Wyzwania branży mięsnej
Dołącz
Ilość oglądających online: