Brunatna zgnilizna zagraża drzewom pestkowym

Brunatna zgnilizna drzew pestkowych to choroba grzybowa, na którą narażone są przede wszystkim czereśnie, śliwy i wiśnie. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa ostrzega – uaktywniła swoje komunikaty m.in. dla woj. wielkopolskiego i kujawsko-pomorskiego!
Brunatna zgnilizna powoduje spore straty w sadach owocowych. W Wielkopolsce zagrożone są przede wszystkim śliwy, natomiast w woj. kujawsko-pomorskim aktywne komunikaty dotyczą sadów czereśniowych. Pierwsze objawy brunatnej zgnilizny drzew pestkowych są ciemniejące i zasychające kwiaty. Następnie choroba atakuje krótkopędy, liście i całe gałęzie. Owoce, które pojawiają się na zaatakowanych drzewach, pokryte są brunatnymi plamami i również zasychają. Charakterystyczne jest, że owoce często nie opadają i w postaci zasuszonej pozostają przez całą zimę. Wiosennemu atakowi brunatnej zgnilizny drzew pestkowych sprzyja ciepło oraz wilgoć, szczególnie narażone są więc te rejony, w których obecnie jest deszczowo.
Profilaktyka brunatnej zgnilizny polega na wycinaniu i usuwaniu z sadu zaatakowanych chorobą kwiatów, pędów czy liści. Bardzo ważna jest dokładna obserwacja i monitoring sadu, aby móc zareagować jak najszybciej. Jeżeli sadownik pozostawi zainfekowane grzybem pędy czy owoce w sadzie, będą one źródłem zagrożenia w kolejnym sezonie.
– Zabiegi środkami ochrony roślin należy wykonywać z uwzględnieniem stosowania w pierwszej kolejności metod agrotechnicznych i biologicznych – zaleca PIORiN. – Zabieg ochronny z użyciem fungicydów należy wykonać jednorazowo w początkowej fazie kwitnienia. Przy dużym nasileniu choroby oraz w sadach, gdzie uprawiane są wyjątkowo podatne odmiany drzew owocowych, zabieg należy powtórzyć w czasie pełnego kwitnienia.
Zobacz też: Sady: kwiatów w bród. A owoców?
