Dlaczego zboża żółkną? Powodów jest sporo

Download PDF

Żółknięcie zbóż to problem, które może mieć różnorakie podłoże. Aby go skutecznie wyeliminować, należy najpierw poznać jego przyczynę. Odbarwienie liści, zwane chlorozą, zawsze jednak świadczy o nieprawidłowościach na plantacji. Jak poznać, na co cierpią zboża?

Jedną z przyczyn żółknięcia liści zbóż może być niedobór magnezu. Gdy roślina ma go za mało, zmniejsza się też zawartość chlorofilu, czyli zielonego barwnika. Oczywiście, przekłada się to na osłabienie procesów życiowych, fotosyntezy i co za tym idzie wzrostu rośliny. Brak magnezu podczas wegetacji roślin należy uzupełniać, opryskując zboża siarczanem magnezu lub saletrą magnezową.

– Jeżeli u roślin pojawiają się widoczne objawy niedoboru magnezu, świadczy to o niskiej zasobności gleby w ten składnik – wyjaśnia Liliana Tatara z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Poznaniu. – Aby zniwelować skutki niedoboru, należy prowadzić odpowiedni płodozmian, a także stosować wapno magnezowe. Konieczne jest też systematyczne badanie pod kątem zasobności gleby w składniki pokarmowe.

żółte zboża

Niedoborom manganu sprzyja susza, gdyż zboża przyswajają wtedy ten pierwiastek o wiele słabiej.

Żółknięcie zbóż może być również spowodowane brakiem innego pierwiastka – manganu. Jest on bowiem katalizatorem fotosyntezy, którego niedobory przekładają się na zahamowanie wzrostu roślin oraz szybkie żółknięcie liści. Zboże z widocznymi niedoborami manganu ma nie tylko inny kolor, ale jest zdecydowanie słabsze. Nawet niewielkie opady deszczu czy mocniejsze wiatry mogą powodować jego wyleganie. Należy także wziąć pod uwagę, że niedoborom manganu sprzyja susza, gdyż rośliny przyswajają wtedy ten pierwiastek o wiele słabiej. Mangan najlepiej jest uzupełniać poprzez podanie roślinom dolistnych nawozów zawierających ten pierwiastek.

Kolejną przyczyną żółknięcia zbóż może być zbyt kwaśny odczyn gleby.

Aby zniwelować skutki niedoboru, należy prowadzić odpowiedni płodozmian, a także stosować wapno magnezowe.

Liliana Tatara z WODR

– Niskie pH utrudnia roślinom zbożowym pobieranie z gleby składników mineralnych, za to w takich warunkach doskonale czują się chwasty – tłumaczy ekspert. – Charakterystyczne w przypadku zbyt kwaśnego odczynu gleby jest żółknięcie roślin od dołu, które z biegiem czasu postępuje ku górze.

W przypadku gdy zboże szybko trzeba ratować przed żółknięciem i stratami, dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie saletry magnezowej. Rozwiązaniem długofalowym, które pozwoli pozbyć się kłopotów ze zbyt kwaśną glebą, jest z kolei jej regularne wapnowanie co 34 lata.

Odbarwienie zbóż może też świadczyć o tym, że są zaatakowane przez choroby. Żółknięcie powoduje m.in. mączniak prawdziwy zbóż czy wirusowa żółta karłowatość jęczmienia. Także szkodniki, np. larwy ploniarki zbożówki, przyczyniają się do osłabienia roślin i pozbawienia ich zielonego barwnika.

 

Przeczytaj też:

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 4.4 / 5. Liczba głosów 5

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o