Dyniowate – skuteczna uprawa i ochrona

Dyniowate – skuteczna uprawa i ochrona

Wszystkie warzywa dyniowate potrzebują ciepła, dużo miejsca, dobrej, zasobnej w składniki pokarmowe ziemi. Ważna jest także dbałość o ich wegetację latem.

Aby uzyskać wysokie i dobrej jakości plon warzywa dyniowate, wymagają letniej pielęgnacji w postaci pogłównego nawożenia, nawadniania oraz cięcia.

Do warzyw dyniowatych zaliczamy: ogórka, melona, dynie, arbuza (kawon). W okresie silnego wzrostu wymagają one podstawowych zabiegów pielęgnacyjnych, w tym częstego nawadniania w suche okresy, pogłównego dokarmiania oraz u niektórych (dynia, arbuz, melon) cięcia w celu uzyskania dorodnych owoców.

Dyniowate nie znoszą braku wody i słońca

– Ogórki, melony i arbuzy są szczególnie wrażliwe na niedobór wody w glebie i niskie temperatury – mówi Waldemar Kołodziej uprawiający dynie w woj. łódzkim. Nawadnianie podczas upałów podwyższa o 50 proc. jakość i plon owoców. Wówczas owoce są jędrne, soczyste i słodkie oraz w przypadku ogórków zwiększa się ich przydatność do kwaszenia. W celu zwiększenia wilgotności gleby i podwyższenia jej temperatury często stosuje się ściółkowanie folią lub w warunkach amatorskich słomą, trocinami lub korą.

Dyniowate są coraz popularniejsze na polskich polach

Warzywa dyniowate są ciepłolubne i muszą mieć dobre nawodnienie

Warzywa dyniowate dokarmiamy pogłównie na początku lata, przed owocowaniem saletrą amonową lub nawozami wieloskładnikowymi w dawce 10-15 g/m2. W ciągu sezonu i wzrostu owoców warto warzywa dokarmiać dolistnie za pomocą płynnych nawozów mineralnych typu florovit lub podlewać gnojówką z pokrzywy.

– Na początku lipca melony, dynie i kawony, w celu polepszenia jakości owoców i plonu wymagają cięcia. Na pędach bocznych pojawiają się kwiaty żeńskie, z których tworzą się owoce – tłumaczy Waldemar Kołodziej

Kluczowe jest przycinanie pędów

U dyni olbrzymiej i innych gatunkach wytwarzających pędy płożące uszczykujemy główny pęd nad 5-6 liściem, a w połowie sierpnia powtarzamy zabieg na wszystkich pędach tuż nad 2 liściem i ostatnim owocem. Usuwamy również pędy nieowocujące, a przypadku dużej ilości owoców, także zawiązki. Na jednej roślinie pozostawiamy ok. 3-5 owoców.

– Melony i arbuzy przycinam nad 3-4 liściem, co pobudza rośliny do wytworzenia pędów bocznych pierwszego rzędu – wyjaśnia Anna Majkowska z woj. Kujawsko-Pomorskiego. Po wytworzeniu nowych pędów, które posiadają ok. 9 liści, przycinam je za 6-7 liściem. W kątach liści pojawią się wówczas liczne krótkopędy z żeńskimi kwiatami. Pozostałe nieowocujące pędy usuwam, zaś na jednym pozostawiam maksymalnie 4-5 owoców. Pod koniec sezonu, kiedy melony i arbuzy słabiej rosną uszczykuję każdy pęd owocujący tuż za ostatnim owocem.

Dyniowate plonują dobrze zapylane przez pszczoły i trzmiele. Zaleca się, aby w warzywniku posadzić rośliny zwabiające te owady, np. aksamitki, szałwię lub ogórecznik.

Skuteczna pielęgnacja zapobiega chorobom…..

Mączniak rzekomy jest to choroba atakująca ogórki i melony rosnące w gruncie oraz pod osłonami. Grzyb najczęściej poraża rośliny przy warunkach panującej wysokiej wilgotności powietrza i różnicy temperatur miedzy dniem (20- 25°C) i nocą (ok. 15°C). Rośliny najbardziej są narażone w okresie występowania wieczornych oparów i porannej rosy. Zarodniki przenoszą się z wiatrem na duże odległości i choroba dość szybko się rozprzestrzenia.

– Grzyb atakuje najczęściej starsze liście, pąki i pędy – przestrzega Michał Haberski doradca ds. uprawy warzyw z woj. Śląskiego. Na dolnej stronie liścia znajduje się szaro-fioletowy nalot zarodników. Na wierzchniej stronie objawem są charakterystyczne kanciaste, oliwkowo-zielone plamy ograniczone nerwami liścia. Plamy żółkną, a następnie pojawiają się nekrozy. Liście usychają i opadają. Owoce nie są bezpośrednio porażane przez grzyba, ale utrata liści i osłabienie rośliny wpływa na zmniejszenie i pogorszenie jakości plonu.

Zabiegi pielęgnacyjne w lecie pozwalają na dobry plon w następnym sezonie

U dyni olbrzymiej i innych gatunkach wytwarzających pędy płożące uszczykujemy główny pęd nad 5-6 liściem

W zapobieganiu pojawieniu choroby ważne są zabiegi pielęgnacyjne. Warzywa dyniowate nie powinny być uprawiane na miejscu, gdzie choroba już występowała. Zarodniki grzyba zimują na resztkach roślinnych. Unikajmy również silnego zagęszczenia roślin w uprawie. Uprawiamy ogórki odmian odpornych lub wysoce tolerancyjnych na tę chorobę.

…..przede wszystkim mączniakowi rzekomemu

– W celu ochrony roślin ogórka przed mącznikiem rzekomym należy wykonać pierwszy, zapobiegawczy zabieg chemiczny lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby – podkreśla Michał Haberski. Oprysk można wykonać stosując metodę biologiczną z wykorzystaniem preparatu Polyversum WP i Protector w dawce odpowiednio 0,15 kg + 0,3 l /ha. Pierwszy zabieg wykonujemy w fazie 2-3 liści właściwych, drugi – przed kwitnieniem, a trzeci – po drugim zbiorze owoców. W razie potrzeby zabieg należy powtórzyć co 14 dni. Pomocna w biologicznym zwalczaniu mączniaka jest gnojówka z pokrzywy zwyczajnej.

Dyniowate najlepiej chronić preparatami chemicznymi zawierającymi wodorotlenek miedzi w dawce 2,5-3 kg/ha oraz ftalany (dawka 2l/ha). O skuteczności walki chemicznej decyduje stosowanie kilku na przemian preparatów zawierających różną substancję czynną. Zabiegi należy powtórzyć co 7-10 dni, aż do zakończenia zbiorów z zachowaniem okresu karencji dla danego środka chemicznego.

Podsumowując można przyznać, że warzywa dyniowate są coraz częściej widoczne na polskich polach, co wcale nie jest dziwne zważywszy, że są bardzo zdrowe i smaczne – uprawiajmy je i dbajmy o nie! Na pewno na to zasługują.

 

Kongres 590 za nami – gospodarka potrzebuje ubezpieczeń

Za nami kolejny Kongres 590. Jednym z tematów był wpływ branży ubezpieczeniowej na wzrost gospodarczy Polski. Dowiedz się, dlaczego ubezpieczenia są ważne.

24 listopada 2017

Konkurs rolniczy „Pamiętnik Rolnika” – historia przemian polskiej wsi

Konkurs rolniczy "Pamiętnik Rolnika" to okazja do opowiedzenia historii przemian Waszego gospodarstwa. Przeczytaj, co działo się w czasach transformacji

19 listopada 2017

Silos zbożowy w gospodarstwie rolnym

Każdy rolnik, w miarę możliwości, stara się magazynować zbiory, czekając na lepsze ceny. Czym jednak kierować się przy wyborze silosu?

15 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij