Ochrona przed erozją gleb

Erozja gleb jest procesem niszczącym powierzchnię gleby przez wodę, wiatr, siłę grawitacji i działalność człowieka. Większości z tych szkód można uniknąć, stosując odpowiednie zabiegi przeciwerozyjne. Jakie?
Erozja gleb powoduje m.in. wymywanie składników pokarmowych z gleby, co negatywnie wpływa na rozwój roślin, a co za tym idzie nasze zyski.
Spis treści
Rodzaje erozji
Spośród licznych rodzajów erozji można wyróżnić:
- powierzchniową, tj. zmywanie i rozmywanie wierzchnich warstw gleby przez wodę lub rozwiewanie przez wiatr,
- liniową, tj. rozcinanie gleby przez skoncentrowany spływ wody,
- rozbryzgową, tj. odrywanie i odrzucanie cząstek ziemnych przez krople deszczu i gradu, połączone z ubijaniem i zamulaniem powierzchni gleby,
- uprawową, tj. trwałe przemieszczanie gleby ku dołowi stoków pod wpływem działania narzędzi i maszyn rolniczych, oraz
- wietrzną, tj. wywiewanie przez wiatr drobnych cząstek glebowych.
Negatywne skutki erozji
Erozja ma niestety bardzo negatywne skutki w rolnictwie. Możemy do nich zaliczyć:
- zmniejszenie miąższości gleby,
- wymywanie składników pokarmowych,
- pogorszenie struktury gleby,
- straty powierzchni uprawnej (wąwozy, żłobiny itp.) oraz
- niszczenie roślin uprawnych.
Czynniki wpływające na występowanie erozji
- ilość, intensywność i czas trwania opadów (najgroźniejsze są deszcze ulewne, tj. 10–45 mm/godz.),
- intensywność tajania pokrywy śnieżnej i rozmarzania gleby,
- nachylenie zbocza (powyżej 4%) i jego długość,
- rodzaj okrywy roślinnej (uprawy szerokorzędowe),
- sposób uprawy roli (orkowy),
- kierunek zabiegów uprawowych (w poprzek warstwic),
- stan gleby (brak struktury gruzełkowatej, mała retencja wodna),
- sposób użytkowania ziemi (grunty orne),
- szorstkość powierzchni gleby (ziębla niewysztorcowana).
Agrotechniczne zabiegi przeciwerozyjne
poprzeczno-stokowy układ pól,
- uprawę roślin silnie wiążących korzeniami glebę,
- uprawę roślin w wąskich międzyrzędziach (łan roślin uprawnych chroni glebę w różnym stopniu: trawy i motylkowe wieloletnie w 100%, żyto ozime w 80%, owies w 72%, ziemniaki w 25%),
- specjalną uprawę roli – orka pługiem obracalnym (wahadłowym), spłycenie ziębli do 8–10 cm i jej wysztorcowanie, gruberowanie, głęboszowanie, stosowanie przed siewem biernych agregatów uprawowe (kultywatory, brony, wały),
- uprawę bezorkową (podpowierzchniową), konserwującą (siew w mulcz), pasową (strip-till) i zerową (siew bezpośredni),
- siew i sadzenie w poprzek stoku,
- tarasowanie pod uprawy polowe i sadownicze,
- płodozmiany przeciwerozyjne, w których stosuje się: duży udział motylkowych z trawami, zwiększony udział ozimin (żyto, pszenżyto, rzepak), międzyplony (ściernisko, mulcz), okrywanie powierzchni nieobsianej (słoma, łęty, liście). Przykład takiego płodozmianu: ziemniak wczesny – lucerna z trawami wysiewana latem – lucerna z trawami – lucerna z trawami – pszenica ozima – żyto – międzyplon ścierniskowy przyorany wiosną.
Erozja gleb, a zielone pola
Z punktu widzenia oddziaływania gospodarstwa rolniczego na środowisko ważne znaczenie w programach rolnośrodowiskowych ma stosowanie „zielonych pól”, tj. roślin ozimych uprawianych w plonie głównym, międzyplonów ozimych i ścierniskowych, pozostających na powierzchni pola w okresie jesieni i zimy. W gospodarstwie, na gruntach narażonych na erozję, w okresie jesienno-zimowym powinno być pokryte roślinnością w ok. 75–80% powierzchni, tylko wtedy unikniemy kosztownych szkód powodowanych przez to zjawisko.
Nowe dane o erozji gleby w Polsce 2025
Według danych IUNG z 2025 roku, erozja wodna zagraża aż 29% gruntów ornych w Polsce. Co istotne, najsilniejsze procesy występują w pasie Małopolski, Podkarpacia i Roztocza. Jednocześnie, rośnie znaczenie upraw bezorkowych, które zmniejszają odpływ powierzchniowy nawet o 70%. Ponadto, badania potwierdzają, że zastosowanie międzyplonów zimowych ogranicza utratę próchnicy. Dlatego praktyki ochronne coraz częściej stają się standardem w gospodarstwach.










