Fuzarioza łodyg kukurydzy – zagrożenie wzrasta. Sprawdź!

Kukurydza, pomimo krótkiego okresu wegetacji może być porażana przez wiele grzybów chorobotwórczych. Jednak największe straty, zarówno w ilości plonu, jak i jego jakości powodują grzyby rodzaju Fusarium. Występować one mogą przez cały okres wegetacji kukurydzy. U roślin w czasie najwcześniejszych faz wzrostu występuje fuzarioza łodyg kukurydzy (syn. zgorzel podstawy łodygi, fuzaryjna zgnilizna). Jak sobie więc z nią radzić?
Grzyby rodzaju Fusarium, które powodują fuzariozę łodyg kukurydzy mają wiele możliwości porażenia tej rośliny. Mogą być przenoszone z materiałem siewnym, a także przez grzybnię, która znajduje się w glebie oraz zarodniki konidialne. Taka wielorakość źródeł infekcji oraz uprawa kukurydzy w monokulturze zwiększają możliwość wystąpienia choroby i sprawiają, że fuzarioza łodyg kukurydzy jest jedną z najważniejszych gospodarczo chorób kukurydzy w Polsce. Wystąpienie fuzariozy łodyg kukurydzy wpływa na zmniejszenie plonu, przy skażeniu go mykotoksynami. Mykotoksyny są metabolitami grzyba i zarazem silnymi truciznami. Stanowią duże zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, szczególnie dla trzody chlewnej i drobiu. Obniżeniu ulega również wartość siewna ziarna.
Spis treści
Czym się objawia fuzarioza łodyg kukurydzy?
Wystąpieniu choroby sprzyja ciepła pogoda. Porażenie następuje gdy rośliny są osłabione z powodu np. niedoboru wody, uszkodzeń przez szkodniki lub infekcji przez inne patogeny. Pierwszym objawem jest więdnięcie i zasychanie liści od dołu w fazie kilku liści kukurydzy. Łodyga przebarwia się na fioletowo, a następnie brunatnieje. Porażone rośliny z czasem żółkną i więdną. Tkanki w łodydze rozmiękają, ulegają maceracji. Zgorzel obejmuje znaczne jej fragmenty. Silnie porażone łodygi łamią się u podstawy, głównie w drugim i trzecim międzywęźlu. Nie są zdolne utrzymać wykształconych kolb. Po wyleganiu łodyg z kolbami również one znajdują się na powierzchni gleby lub tuż nad powierzchnią i są narażone na porażenie przez grzyby rodzaju Fusarium. Jest to przyczyną zwiększenia strat wywoływanych przez fuzariozę łodyg.
Fuzarioza łodyg kukurydzy, występując w epidemicznym nasileniu, powoduje wyleganie roślin na znacznej powierzchni plantacji. Pogarsza to możliwość zbioru i ma silny wpływ na jakość oraz ilość zebranego plonu. Prowadzi też do zwiększenia możliwości obecności mykotoksyn nie tylko związanych z gatunkami grzybów rodzaju Fusarium, ale również wytwarzanych przez wtórnie porażające kukurydzę gatunki z rodzajów Penicillium i Aspergillus.
Fuzarioza łodyg kukurydzy – profilaktyka
Jedną z możliwości zapobiegania chorobie jest przestrzeganie prawidłowego płodozmianu, co z powodu organizacji produkcji w gospodarstwie i częstej uprawy kukurydzy w monokulturze jest trudne. Ale stanowi najlepszy sposób na poprawę stanu fitosanitarnego gleby. Podobnie sprawa wygląda z uproszczoną uprawą, która również sprzyja występowaniu fuzariozy łodyg. Na wystąpienie choroby bardziej narażone są odmiany wcześniej dojrzewające.
Poza zabiegami agrotechnicznymi dużą rolę odgrywa dobór odmian o podwyższonej odporności, wysiew zdrowego i zaprawionego materiału siewnego. Do zapobiegania wystąpieniu fuzariozy łodyg kukurydzy zarejestrowano środek biologiczny, zawierający Trichoderma asperellum – Xilon, który stosuje się zapobiegawczo w trakcie siewu.
Przeczytaj również: Mszyce na kukurydzy dużym zagrożeniem!
Choroby kukurydzy. Podsumowanie
Podsumowując, fuzarioza łodyg kukurydzy występuje we wszystkich rejonach uprawy tej rośliny. Ze względu na powiększające się monokultury kukurydzy i unikanie prawidłowego zmianowania, zagrożenie związane z wystąpieniem tej choroby wzrasta. A jest ona bardzo niebezpieczna zarówno dla roślin, jak i konsumentów produktów otrzymanych z kukurydzy zakażonej grzybami rodzaju Fusarium. Dlatego ochronę przed fuzaryjną zgnilizną należy rozpocząć od zaprawiania ziarna.
Choroby kukurydzy – więcej informacji!
