Grad w Hiszpanii, wcześniej mróz — lokalnie 100% straty

Grad w Hiszpanii w wielu regionach dopełnił obrazu zniszczeń licznych upraw sadowniczych, jakie wcześniej ucierpiały od intensywnych opadów i mrozu. Największe straty dotyczą owoców pestkowych w regionie Murcia. W niektórych gospodarstwach wyniosły nawet 100%.
Grad w Hiszpanii spowodował poważne szkody w uprawach brzoskwiń, nektaryn, śliwek, a także gruszek i roślin jagodowych. Intensywny opad niszczył nie tylko owoce, ale także uszkodził same drzewa czy krzewy. Obszar dotknięty klęską szacuje się na około 1500 ha.
Spis treści
Gdzie grad w Hiszpanii poczynił największe szkody?
Grad spadł głównie w gminach Cieza, Calasparra i Jumilla. Ucierpiały uprawy w mieście Cieza, podobne straty odnotowano między innymi w La Macetúa, Charco Lentisco, Cañadas Bajas i Carrichosa. Kłopoty nie ominęły również Cañada del Judío i gminy Jumilla.
Ponadto grad uszkodził sady w okolicach takich miejscowości jak Cartagena i Moratalla, a nawet przybrzeżne Los Ascazares.
Jakie skutki ma grad w Hiszpanii?
„Straty będą miały negatywny wpływ na dochody producentów” – wyjaśnił Antonio Moreno, sekretarz rolnictwa i zasobów wodnych organizacji rolniczej UPA Murcia. Wskazał on na system ubezpieczeń, który niestety pokrywa tylko straty, jednakże pozostawia rolników bez dochodów. Dlatego też apeluje do Agroseguro o jak najszybsze oszacowanie tych szkód, a to dlatego, że w wielu sadach miały się wkrótce zacząć zbiory.
Ponadto Moreno powtórzył, że rolnicy nadal będą „pilnie domagać się zmian w ubezpieczeniach rolnych, ponieważ w ich obecnym kształcie nie zapewniają one zadowalającej reakcji na zaistniałe incydenty”. Na koniec podkreślił, że jest jeszcze za wcześnie na ocenę wyrządzonych szkód. Jednakże Ministerstwo Gospodarki Wodnej, Żywnościowej, Rybołówstwa i Środowiska obliczyło, że grad w Hiszpanii spowodował straty na ponad 140 mln euro.
Reasumując, grad w Hiszpanii to kolejna plaga, jaka dotknęła sadowników w zachodniej Europie. Mniejszych zbiorów można spodziewać się nie tylko na półwyspie Iberyjskim, ale także we Włoszech, Francji tudzież krajach Beneluksu. Czy będzie to szansą dla polskich sadowników, z której skorzystają?
źródła: italiafruit.net, fruchthandel.de
