Hybera pod lupą: co ją charakteryzuje?

Hybera pod lupą: co ją charakteryzuje?

Hybera jest pierwszą pszenicą mieszaną na liście COBORU. Co sądzą o niej eksperci z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa?

Pierwsza pszenica hybrydowa zarejestrowana przez COBOR. Mieszańce zwykle wyróżniają się siłą oraz większym plonem. Czy Hybera też?

O opinię na ten temat poprosiliśmy prof. Grażynę Podolską z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Pszenica hybrydowa Hybera wyróżnia się dobrą odpornością na choroby, szczególnie na rdzę brunatną, septoriozę plew i fuzariozę kłosów.

prof. Grażyna Podolska

Rzeczywiście została odmiana Hybery zarejestrowana. Hodowcy na posiedzeniu komisji przedstawiali jej zalety jako odmiany lepiej radzącej sobie w warunkach stresowych. Ona sama w porównaniu do innych najlepszych nie wyróżnia się jednak poziomem plonowania. Jej plon w latach 2013–2015 na technologii mniej nakładowej wynosił 110% wzorca, a w technologii intensywnej 107% wzorca. Od odmian najlepszych, które zostały zarejestrowane wcześniej, plonuje zatem zaledwie kilka procent wyżej. Odmianę te wyróżnia za to dobra odporność na choroby, szczególnie na rdzę brunatną, septoriozę plew i fuzariozę kłosów. Ale na inne choroby, takie jak mączniak, choroby podstawy źdźbła, septorioza liści, już w mniejszym stopniu – wyjaśnia prof. Podolska.

Pszenica hybrydowa Hybera

pszenica hybrydowa

Przed wyborem odmiany do obsiania najlepiej zasięgnąć porad specjalistów.

Prof. Grażyna Podolska zaznacza też, że jest to odmiana nieco późniejsza i charakteryzuje się małą masą tysiąca ziaren (MTZ). Ma również stosunkową niską dla swojej grupy zawartość białka i glutenu, a także średnią liczbę opadania, a jej zimnotrwałość wynosi 3,5. Jednak w porównaniu z wzorcem lepiej plonuje na przeciętnym poziomie agrotechniki.

Hybera jest pierwszym mieszańcem pszenicy na liście COBORU. Wybierając najlepsze zboże dla własnego gospodarstwa, warto więc zasięgnąć rad. Pamiętajmy jednak, że podczas podejmowania decyzji o jakichkolwiek inwestycjach najlepszym doradcą będzie nasze własne doświadczenie.

Mszyce w pszenicy ozimej – nie lekceważ zagrożenia!

Mszyce to ogromne zagrożenie dla pszenicy ozimej. Długa i ciepła jesień może spowodować ich masowe lotów! Rozpraw się z nimi skutecznie!

6 października 2018

Jesienne odchwaszczanie zbóż ozimych to najlepszy termin!

Wielu z nas czeka z pozbywaniem się chwastów do wiosny. Można to jednak z dobrym skutkiem robić już teraz. Jak przeprowadzić jesienne odchwaszczanie zbóż?

15 października 2018

Hereford – szybki opas i dużo dobrej wołowiny

Hereford to dominująca na świecie rasa bydła mięsnego będąca doskonałym źródłem pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości, którą ocenia konsument.

14 października 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close