Hybery pod lupą: co ją charakteryzuje?

Hybery pod lupą: co ją charakteryzuje?

Hybery jest pierwszą pszenicą mieszaną na liście COBORU. Co sądzą o niej eksperci z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa?

Pierwsza pszenica hybrydowa zarejestrowana przez COBORU. Mieszańce zwykle wyróżniają się siłą oraz większym plonem. Czy Hybery też?

O opinię na ten temat poprosiliśmy prof. Grażynę Podolską z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach.

Pszenica hybrydowa Hybery wyróżnia się dobrą odpornością na choroby, szczególnie na rdzę brunatną, septoriozę plew i fuzariozę kłosów.

prof. Grażyna Podolska

Rzeczywiście została odmiana Hybery zarejestrowana. Hodowcy na posiedzeniu komisji przedstawiali jej zalety jako odmiany lepiej radzącej sobie w warunkach stresowych. Ona sama w porównaniu do innych najlepszych nie wyróżnia się jednak poziomem plonowania. Jej plon w latach 2013–2015 na technologii mniej nakładowej wynosił 110% wzorca, a w technologii intensywnej 107% wzorca. Od odmian najlepszych, które zostały zarejestrowane wcześniej, plonuje zatem zaledwie kilka procent wyżej. Odmianę te wyróżnia za to dobra odporność na choroby, szczególnie na rdzę brunatną, septoriozę plew i fuzariozę kłosów. Ale na inne choroby, takie jak mączniak, choroby podstawy źdźbła, septorioza liści, już w mniejszym stopniu – wyjaśnia prof. Podolska.

Pszenica hybrydowa Hybery

pszenica hybrydowa

Przed wyborem odmiany do obsiania najlepiej zasięgnąć porad specjalistów.

Prof. Grażyna Podolska zaznacza też, że jest to odmiana nieco późniejsza i charakteryzuje się małą masą tysiąca ziaren (MTZ). Ma również stosunkową niską dla swojej grupy zawartość białka i glutenu, a także średnią liczbę opadania, a jej zimnotrwałość wynosi 3,5. Jednak w porównaniu z wzorcem lepiej plonuje na przeciętnym poziomie agrotechniki.

Hybery jest pierwszym mieszańcem pszenicy na liście COBORU. Wybierając najlepsze zboże dla własnego gospodarstwa, warto więc zasięgnąć rad. Pamiętajmy jednak, że podczas podejmowania decyzji o jakichkolwiek inwestycjach najlepszym doradcą będzie nasze własne doświadczenie.

Startowa dawka azotu i siarki dla rzepaku! [INFOGRAFIKA]

Siarka i azot to kluczowe makroelementy w uprawie rzepaku ozimego! Sprawdź jaki nawóz wysiać po ruszeniu wegetacji!

29 listopada 2018

Co wpływa na przezimowanie zbóż ozimych?

Po zaskakująco suchej wiośnie, lecie i częściowo jesieni, licznych problemach z mszycą przyszedł czas na kontrolę stanu upraw przed zimą.

11 grudnia 2018

BASF – podsumowanie trudnego sezonu 2018

Spadek rynku środków ochrony roślin na poziomie europejskim o 4 %. BASF wychodzi obronną ręką! Sprawdź relację z wydarzenia!

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close