Jak przechowywać buraka ćwikłowego?

fot. Maria Grzegorzewska

Buraki to wrażliwe warzywa. Nie tylko zbiór trzeba mądrze zaplanować, ale także składowanie. Podpowiadamy jak przechowywać buraka ćwikłowego, aby utrzymać jego jakość.

Buraki są wrażliwe na przemarzniecie. Dlatego zbiór należy przeprowadzić przed pierwszymi większymi przymrozkami. W Polsce najlepszym terminem jest czas od końca września do początków października. Jednakże w przypadku ciepłej jesieni zbiór można rozciągnąć nawet do końca października. Bezpośrednio po zbiorze należy obciąć liście, natomiast korzeń palowy przycina się tylko w razie uszkodzenia mechanicznego w czasie zbioru.

Reklama

Jak przechowywać buraka ćwikłowego?

Temperatura 1–2°C i wilgotność względna powietrza 95–98% to najlepsze warunki na przechowywanie buraków ćwikłowych. Nie zaleca się przechowywania buraków w kontrolowanej atmosferze. Szeroko stosowanym w praktyce sposobem przechowywania jest kopcowanie. Buraki odznaczają się lepszą trwałością przechowalniczą niż inne gatunki warzyw korzeniowych. Z tego powodu można zastosować płytsze i szersze rowy. Wystarczające będą takie o głębokości 20–30 cm i szerokości 100–120 cm. Korzenie w kopcu usypuje się w pryzmę wysokości 1 m, którą natychmiast okrywa się cienką warstwą wilgotnej ziemi lub piasku. Po schłodzeniu korzeni w pryzmie do temperatury 1°C przystępuje się do okrycia zimowego.

Więcej informacji o przechowywaniu warzyw różnych gatunków znajdziesz w dziale: warzywa polowe.

Okrycie zimowe buraka

Pogrubia się pierwszą warstwę ziemi do 10–15 cm, którą przykrywa się warstwą słomy grubości 20–30 cm i przysypuje drugą warstwą ziemi o grubości 15–20 cm. Takie okrycie zabezpiecza buraki przed przemarznięciem podczas zimy. Chroni również przed szybkim podwyższeniem temperatury w kopcu w czasie słonecznych dni w okresie wiosny. W razie silnych spadków temperatury utrzymujących się przez dłuższy okres, przechowywanie buraków ćwikłowych w kopcu wymaga dodatkowego okrycia. Używamy do tego słomy bądź innych materiałów izolacyjnych (można kopiec przysypać warstwą śniegu).

Buraki w przechowalniach

Możliwe jest przechowywanie buraków ćwikłowych w przechowalniach z grawitacyjnym sposobem wietrzenia. Korzenie usypuje się w pryzmy o szerokości 120 cm u podstawy i 80 cm w górnej warstwie oraz wysokości do 100 cm. Pryzmę przysypuje się wilgotnym piaskiem, który i w czasie przechowania powinien być regularnie zwilżany.

Składując buraki luzem w przechowalniach z aktywną wentylacją, usypuje się pryzmę wysokości 2–3 metrów. W skład systemu wentylacyjnego typowej przechowalni wchodzą:

  • wentylatory,
  • kanały wentylacyjne (nadpodłogowe lub podpodłogowe)
  • otwory czerpne powietrza zewnętrznego i recyrkulacyjne.

Przechowywanie buraków ćwikłowych – temperatura i wilgotność

zbiory i przechowywanie buraków ćwikłowych

W Polsce najlepszym terminem zbioru buraka ćwikłowego jest czas od końca września do początków października.

 

Przechowywanie buraków ćwikłowych wymaga kontrolowania temperatury i wilgotności. Do schłodzenia oraz utrzymania temperatury i wilgotności względnej powietrza wykorzystuje się tylko chłodne i wilgotne powietrze zewnętrzne. Efektywne schładzanie zachodzi wówczas, gdy różnica między temperaturą powietrza wykorzystywanego do wentylacji i temperaturą buraków w przechowalni wynosi co najmniej 3°C. Należy jednak unikać nadmiernego wietrzenia. Bowiem prowadzi to do większego więdnięcia korzeni, czego następstwem jest silniejsze porażenie przez choroby.

Jak przechowywać buraki w komorach?

Komory chłodnicze to sposób na długie przechowywanie buraków ćwikłowych. Ustawienie skrzyń z burakami powinno zapewnić prawidłową cyrkulację powietrza. Tym samym utrzymujemy temperaturę i wilgotność względną powietrza na optymalnym poziomie. Załadunek komory i schłodzenie buraków nie powinno trwać dłużej niż 5–6 dni.

Nie dopuszczajmy do obniżenia temperatury do 0°C. Dłuższe składowanie buraków w tej temperaturze może spowodować uszkodzenia fizjologiczne. Objawia się zamieraniem tkanek w wierzchołkowej części korzenia. Uwidacznia się to szczególnie po przeniesieniu korzeni do wyższej temperatury, panującej w warunkach transportu, obrotu i podczas sprzedaży detalicznej. Na przekroju podłużnym korzenia widoczne są czarne nekrotyczne plamy znajdujące się najczęściej tuż pod skórką, ale mogą również wystąpić w środkowej części korzenia.

Czytaj również: Alternarioza cebuli może znacząco obniżyć plon

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *