Jak przycinać jabłonie i inne drzewa? Prawidłowe cięcie drzew

Wpływ cięcia na owocowanie jest złożony i zależy między innymi od wieku drzewa, jego siły wzrostu i obfitości kwitnienia. Jak przycinać jabłonie i inne drzewa?
Chcąc dobrze przycinać drzewa, musimy brać pod uwagę wiele różnych czynników i aspektów.
Spis treści
Cięcie w kontekście opadania zawiązków
W procesie zawiązywania się owoców można wyróżnić etap zapylenia i zapłodnienia kwiatu oraz etap rozwoju zawiązka po zapłodnieniu. Cięcie może mieć wpływ na ten drugi etap, czyli rozwój i utrzymanie zawiązków owocowych na drzewie. Pozytywny wpływ na utrzymanie się zawiązków owoców widoczny jest przede wszystkim na drzewach starszych. Cięcie zmniejsza liczbę pędów, pąków kwiatowych, kwiatów i zawiązków. Mniejsza liczba zawiązków oznacza mniejszą wzajemną konkurencję między zawiązkami oraz między zawiązkami a pędami. Zmniejszona konkurencja spowoduje, że większy procent owoców pozostanie na drzewie. Oczywiście, zawsze opadną zawiązki słabsze, które nie rozwinęły się prawidłowo i nie zostały zapłodnione w pełni.
Cięcie a wielkość plonu
Drzewa na podkładkach karłowych wchodzą w pełnię owocowania w 4.–5. roku po posadzeniu. Oznacza to zdolność do formowania bardzo dużej ilości pąków kwiatowych. W gęstych, intensywnych sadach z liczbą 3000 drzew/ha, dla uzyskania plonu na poziomie 60 ton z ha potrzeba zebrać 20 kg jabłek z drzewa, czyli około 100 owoców. Na jabłoni w pełni kwitnienia jest znacznie więcej pąków kwiatowych i kwiatów, a wystarczy, aby tylko 10% z nich zawiązało owoce.
Pozostawienie obficie kwitnących drzew bez cięcia spowoduje, że wydadzą one zbyt wysoki plon złej jakości. Przy obfitym kwitnieniu można podczas cięcia prześwietlającego usunąć 1/3 gałęzi bez istotnego ubytku plonu. Da się nawet wyciąć więcej pędów i świadomie zredukować wielkość plonu, uzyskując bardzo dobrą jego jakość. Wskutek corocznego ograniczania rozpiętości koron w nowoczesnych sadach jabłoniowych na podkładkach karłowych zmniejszamy potencjalną zdolność plonotwórczą drzewa, ale uzyskujemy wysoki plon dobrej jakości jabłek z jednostki powierzchni dzięki dużej liczbie drzew na ha.
U młodych drzew cięcie ogranicza rozmiary korony, zmniejsza liczbę pędów owoconośnych, osłabia i opóźnia zawiązywanie pąków kwiatowych. Dlatego, aby nie obniżać plonowania młodych drzew, nie powinniśmy ich ciąć. U drzew młodych należy, zamiast cięcia, przyginać pędy. Pędy przygięte horyzontalnie gromadzą w tkankach więcej substancji zapasowych niż rosnące pionowo. Ta kumulacja składników pokarmowych sprzyja formowaniu się pąków kwiatowych. Przyginanie pędów skraca okres inwestycyjny i pozwala zebrać pierwsze owoce już w 2.–3. roku po posadzeniu drzew. Możemy przyginać zarówno pędy młode – niezdrewniałe, elastyczne, jak i starsze – roczne, zdrewniałe. W praktyce pędy przyginamy od wczesnej wiosny (połowa maja) do połowy lata.
Jak przycinać jabłonie i inne drzewa? Cięcie a regularność owocowania
Przy obfitym zawiązywaniu pąków kwiatowych drzewa mogą wejść w przemienność owocowania. Najczęściej dotyczy to odmian plennych, które związują pąki kwiatowe na młodych i starych pędach. Większą skłonność do przemiennego owocowania mają letnie i jesienne odmiany jabłoni, ale też zimowe i ważne gospodarczo: Jonagold, Gloster i Ligol.
Powstawaniu pąków kwiatowych przeciwdziałają substancje wzrostowe wytwarzane przez nasiona – auksyny i gibereliny oraz zbyt intensywny wzrost pędów. Inne czynniki decydują o formowaniu się paków kwiatowych u drzew młodych i w pełni owocowania.
U młodych drzew powstawanie pąków kwiatowych zależy od intensywności i przebiegu wzrostu pędów. Im intensywniejszy jest wzrost długopędów i im one są dłuższe, tym bardziej opóźnia się formowanie pąków kwiatowych. U drzew w pełni owocowania tworzenie pąków kwiatowych zależy od hormonów produkowanych głównie w komorach nasiennych rosnących owoców.
U odmian z małą tendencją do przemiennego owocowania cięcie może skutecznie zapewnić coroczne wydawanie plonu. Za pomocą cięcia

Aby prawidłowo przycinać jabłonie, trzeba wiedzieć, na jakich pędach wykształcają się pąki kwiatowe, przykładowo u Gali
usuwamy nadmiar pędów owoconośnych i stwarzamy warunki do formowania się pąków kwiatowych. W roku słabego kwitnienia cięcie powinno być bardziej selektywne i powinno polegać na pozostawieniu jak największej ilości pędów pokrytych pąkami kwiatowymi. Takie cięcie należy wykonać w kwietniu, po nabrzmieniu pąków. Wtedy łatwo odróżnić pąki kwiatowe od pąków liściowych. U jabłoni pąki liściowe zawierają zaczątki liści, a pąki mieszane – zaczątki rozet kwiatowych złożonych z 5 paków kwiatowych, liści i krótkopędu. Pąki mieszane są większe, kulistawe i odstają od pędu. W zależności od odmiany tworzą się przeważnie na krótkopędach (Gloster) lub także na długopędach (Gala, Szampion). Jeśli chcemy wiedzieć, jak przycinać jabłonie i inne drzewa prawidłowo, musimy o takich rzeczach pamiętać.
U odmian z bardzo dużą skłonnością do przemiennego owocowania, dla regularnego ich plonowania konieczne jest nie tylko cięcie, ale i przerzedzanie zawiązków.
Jak przycinać jabłonie, aby owoce były duże i dobrze wybarwione?
Cięcie zimowe i wiosenne (koniec lutego–połowa maja) zmniejsza liczbę owoców na drzewie. Dzięki temu owoce dorastają do wymaganej wielkości. Ten efekt jest widoczny zwłaszcza w roku obfitego kwitnienia. Największe jabłka wyrastają na pędach dwuletnich i trzyletnich. W miarę starzenia się drzewa obserwujemy drobnienie owoców. Zjawisko to jest widoczne przede wszystkim u odmian, które obficie owocują: Piros, Szampion, Gala, Golden Deliciuos, Pinova. Intensywne cięcie rozrzedza drobne pędy owoconośne i ogranicza drobnienie owoców. Ale opóźnienie cięcia i wykonywanie go w czerwcu może także ograniczyć dorastanie jabłek do wymaganej wielkości.
Obok wielkości inny parametr jakości owoców stanowi ich wybarwienie. Jednym z czynników warunkujących odpowiednią wielkość i rumieniec jabłek jest światło słoneczne. Jeżeli do gałęzi w koronie jabłoni dociera co najmniej 50% światła, w stosunku do nasłonecznienia nad koroną, to uzyskamy owoce wyrośnięte i wybarwione przynajmniej w połowie. Jeżeli do wnętrz korony dociera 30–50% światła – jabłka będą wyrośnięte, ale pokryte słabym rumieńcem. Mniej niż 30% światła oznacza owoce drobne i niewybarwione. Nasłonecznienie korony poniżej 20% powoduje słabe zawiązywanie się pąków kwiatowych. Dzięki cięciu prześwietlającemu i wycinaniu nadmiaru pędów rozrzedzamy koronę, a promienie słoneczne przenikają do jej środka i podstawy.
W celu lepszego wybarwienia jabłek w sadach wykonuje się cięcie letnie. Polega ono na wycinaniu silnych przyrostów tzw. wilków u wierzchołka korony. Cięcie to powinno być wykonane 3–4 tygodnie przed zbiorem owoców. U zimowej odmiany jabłoni można je wykonać w drugiej połowie sierpnia. Podczas cięcia letniego nie usuwamy słabszych przyrostów (do 40 cm) wyrastających w pobliżu jabłek. Pędy te dostarczają owocom składników pokarmowych i są niezbędne do zawiązania pąków kwiatowych na przyszły rok.
Czytaj również:
Przycinanie drzew owocowych
Kiedy przycinać śliwy?
Kiedy przycinać czereśnie?
