Mazowieckie: jak zaawansowane są zbiory pszenicy?

Mazowieckie: jak zaawansowane są zbiory pszenicy?

Mazowieckie: żniwa powoli mają się ku końcowi. Tak jak w przypadku innych regionów, plany pokrzyżowała zmienna pogoda.

Żniwa w woj. mazowieckim są dość daleko posunięte, ale nadal niedokończone. Wszystkiemu winna jest pogoda i przelotne opady, które przesuwają kolejne wyjazdy kombajnami w pola pszenicy.

Jak na razie z pól zebrano całość jęczmienia ozimego oraz rzepaków. Jednak w przypadku tych ostatnich areał do koszenia był zdecydowanie mniejszy niż obsiana powierzchnia. Przyczyną są przede wszystkim wymarznięcia, a w sezonie wiosenno-letnim gradobicia, nawałnice i ulewne deszcze, które spowodowały spore straty na plantacjach. Średni plon z rzepaku to ok. 3,7 t/ha, czyli nie najgorzej, biorąc pod uwagę zbiory w bardziej północnych częściach kraju (dla porównania rolnicy na Pomorzu zbierali po ok. 22,5 t rzepaku z 1 ha).

Ziarno zbierane przed opadami ma całkiem dobre parametry i spełnia normy dla pszenicy konsumpcyjnej. Niestety, większość zbóż, które trafiają do nas obecnie, jest już w dużo gorszym stanie i trafi najczęściej na pasze.

pracownik punktu skupu zbóż w Ostrowi Mazowieckiej

Najwięcej do zebrania pozostało na polach pszenicy ozimej, która z dnia na dzień coraz bardziej traci parametry. Kłosy ciemnieją, plantacje są już mocno zachwaszczone, pojawił się problem z odnawianiem się uprawy. Plony zebrane przed ulewnymi deszczami są całkiem dobrej jakości.

– Pszenica dostarczona do nas różni się w zależności od terminu, w jakim była zbierana – mówi pracownik punktu skupu zbóż w Ostrowi Mazowieckiej. – Ziarno zbierane przed opadami ma całkiem dobre parametry i spełnia normy dla pszenicy konsumpcyjnej. Niestety, większość zbóż, które trafiają do nas obecnie, jest już w dużo gorszym stanie i trafi najczęściej na pasze.

Choć ceny w skupach nie napawają optymizmem, wielu tutejszych rolników sprzedaje zboże od razu po zbiorach. Najczęściej robią to ci producenci, którzy nie dysponują magazynami do przechowywania ziarna bądź suszarniami do zboża.

 

Powiązane: Mazowieckie: co skup to inne ceny

Spółdzielnia Produkcyjna w Bachorzewie – warzywa na „5”

Jedne z najlepszych sałat i szpinak są uprawiane na polach spółdzielni w Bachorzewie na Wisłą. Ziemia tutaj jest bardzo dobrze zmianowana i nawożona.

13 października 2017

Gryzonie na polach: czy są groźne?

Wszędzie, gdzie pojawia się człowiek, pojawiają się też gryzonie. Czy i na ile są one groźne dla naszych upraw?

10 października 2017

Botoma to dorodne i zdrowe pomidory szklarniowe

Spółka ta została założona ponad 7 lat temu, obecnie liczy sześciu członków grupy i jest jedną z najnowocześniejszych grup producentów pomidorów w Polsce.

13 października 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij