Nawóz JOSEK – naturalna suplementacja i żywność w nowym wymiarze
JOSEK to nowy nawóz od firmy Intermag. Produkt zawiera jod i selen przeznaczony do biofortyfikacji roślin. Czym jest biofortyfikacja i jakie korzyści płyną z zastosowania tego nawozu?
Do prawidłowego rozwoju człowiek potrzebuje co najmniej 22 pierwiastków. Pełnowartościowa i zróżnicowana dieta powinna w normalnych warunkach dostarczyć wszystkich pierwiastków i składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju i zachowania zdrowia.
Jednakże praktyka wskazuje, że dieta wielu osób nie jest prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości pierwiastków odżywczych, spożycie niektórych składników znacznie przekracza normę, a innych występuje w niedoborze np. witamin, kwasu foliowego, żelaza, jodu czy selenu.
Biofortyfikacja – narzędzie do poprawy natury
Czy powinniśmy próbować poprawiać naturę? Eksperci z WHO są zdania, że w niektórych sytuacjach warto podjąć taka próbę. Jednym ze sposobów na „poprawienie” natury jest biofortyfikacja.
Biofortyfikacja to wzbogacanie roślin uprawnych w korzystne dla konsumenta związki żywieniowe. Celem jest wyprodukowanie żywności, która posiada dodatkowy, pozytywny wpływ na zdrowie, zdecydowanie większy niż wynikający z naturalnych wartości odżywczych roślin. Realizacja tych zamierzeń może odbywać się metodami agrotechnicznymi lub hodowlanymi. Biofortyfikacja może być „paramedycznym narzędziem” w rękach naukowców i rolników dzięki któremu mogą oni pośrednio wpływać na poprawę zdrowia społeczeństwa.
Nawóz Josek wzbogaca rośliny o jod i selen – niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu

Nawóz JOSEK polecany jest do stosowania w uprawach wszystkich gatunków roślin rolniczych, warzywniczych i sadowniczych w postaci oprysków dolistnych
Nie sposób zaprzeczyć, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od jakości jedzenia, które spożywamy. A co się dzieje, gdy brakuje w nim pewnych ważnych mikroelementów?
Tak jest na przykład w przypadku jodu i selenu. Minimalna dzienna dawka dla dorosłego człowieka to 1 µg selenu na 1 kg masy ciała, natomiast optymalne zapotrzebowanie to 150 µg. A w praktyce? Dorosły człowiek codziennie spożywa 0,03 mg, czyli 30 µg jodu. To dużo poniżej nawet minimum. Podobnie z selenem – zalecana dawka dla dorosłego człowieka to 55 µg na dobę. Statystyki pokazują, że spożywamy codziennie mniej niż 30 µg selenu dziennie.
Głównym źródłem jodu i selenu w diecie są produkty pochodzenia morskiego (ryby, wodorosty), nabiał i orzechy oraz woda pitna. W związku z tym pojawia się kilka problemów.
Wiele zależy od tego, gdzie mieszkamy – są po prostu takie rejony, w których jodu i selenu brakuje.
Nawóz Josek – sposób na skuteczną biofortyfikację roślin w jod i selen
Biofortyfikacja może odbywać się poprzez efektywne nawożenie roślin. Aby przeprowadzić taki zabieg należy zastosować skuteczny preparat zawierający jod i selen w formach łatwo dostępnych dla roślin. Takim nawozem jest JOSEK, który zapewnia skuteczną biofortyfikację w jod i selen oraz umożliwia wyprodukowanie żywności zawierającej organiczne i bioprzyswajalne formy tych pierwiastków. Polecany jest do stosowania w uprawach wszystkich gatunków roślin rolniczych, warzywniczych i sadowniczych w postaci oprysków dolistnych.
JOSEK to naturalna suplementacja i zdrowsza żywność.
Przeczytaj również: Chlorowodorek chitozanu – substancja o ogromnym potencjale w rolnictwie
Prezentowane informacje w zakresie środków ochrony roślin zawarte w serwisie www.agrofakt.pl nie zawierają pełnej treści etykiet-instrukcji stosowania. Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone w etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa zamieszczonych w etykiecie.
Artykuł zawiera lokowanie produktu i ma charakter promocyjny.