Zdaniem praktyków: odmiany kukurydzy typu flint – kiedy się sprawdzają?

Zdaniem praktyków: odmiany kukurydzy typu flint – kiedy się sprawdzają?

Na jaki typ ziarna postawili w tym roku gospodarze? Kiedy warto wybrać odmianę kukurydzy typu flint?

Siew kukurydzy ruszył pełną parą. Rolnicy stawiają w tym roku na odmiany kukurydzy typu flint czy dent? Sprawdź, co doradzają gospodarze.

Wybierając materiał siewny kukurydzy rolnicy zwracają uwagę nie tylko na liczbę FAO czy plenność, ale również na typ wykształconego ziarna. Odmiany kukurydzy typu flint i dent znacznie się od siebie różnią, szczególnie pod względem przydatności do danego kierunku produkcji. Można się o tym przekonać już po siewie kukurydzy.

Odmiany kukurydzy typu flint

odmiany kukurydzy typu flint

Odmiany kukurydzy typu flint i dent różnią się pod względem poszczególnych cech uprawowych, a także mniejszej lub większej przydatności do danego typu produkcji.

Jan Konopka z Mazowsza stawia na „flinty”, które wcześniej kwitną niż „denty”. – Ziarno typu flint charakteryzuje szybszy rozwój początkowy, lepszy wigor wiosenny, a także wcześniejsze kwitnienie. Nadaje się do wcześniejszych siewów, co z kolei wydłuża okres wegetacji roślin. „Flinty” lepiej tolerują chłody i inne niekorzystne warunki pogodowe. Wschody i rozwój roślin są dzięki temu bardziej wyrównane, co ma nieraz korzystny wpływ na wysokość osiąganych plonów – przekonuje Jan Konopka. – Odmiany typu flint dobrze znoszą chłodne wiosny. Polecam je szczególnie na te stanowiska, na których gleba wolniej się nagrzewa – dodaje.

Flinty pod produkcję spożywczą

Zdaniem Tadeusza Szymańczaka, rolnika ze Skrzelewa i rzecznika Polskiego Związku Producentów Roślin Zbożowych, na większości plantacji o wiele lepiej sprawdzają się „denty”. Jednak „flinty” nadają się pod produkcję spożywczą. – Z kukurydzy powstają takie produkty jak: mąka kukurydziana, kaszki, grysy. Pod produkcję spożywczą zdecydowanie lepiej nadają się odmiany typu flint. W takim przypadku warto dogadać się z młynami w sprawie uzgodnienia ceny. Zapotrzebowanie nie jest bowiem takie duże – ocenia Tadeusz Szymańczak.

Kiedy warto sięgnąć pod odmianę kukurydzy typu dent? O tym, już w kolejnym artykule z cyklu „Zdaniem praktyków” – jeszcze dzisiaj na naszym portalu.

Makro- i mikroskładniki w dokarmianiu dolistnym kukurydzy

Kukurydza ma jedne z największych potrzeb pokarmowych ze wszystkich zbóż. Sprawdź, jakie pierwiastki wpłyną na jej prawidłowy rozwój!

14 maja 2018

Nowelizacja ustawy o GMO – zakaz czy furtka do uprawy GMO?

Już niebawem powstanie rejestr upraw GMO! Sprawdź, jakie zastrzeżenia do nowych przepisów mają rolnicy.

22 maja 2018

Azot w uprawie kukurydzy – jak go zapewnić we wczesnych fazach rozwoju?

Kukurydza wykazuje duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe – głównie na azot. Dowiedz się, jak go zapewnić!

15 maja 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close