Pestycydy w żywności z terenów Unii Europejskiej [AKTUALNOŚCI]
![Pestycydy w żywności z terenów Unii Europejskiej [AKTUALNOŚCI]](https://www.agrofakt.pl/wp-content/uploads/2019/01/warzywa-norm.png.webp)
Według najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pestycydy w żywności nie są problemem.
W opublikowanym niedawno raporcie na temat jakości żywności występującej na terenie państw Unii Europejskiej czytamy, że niemal 100% produkcji nie przekracza obowiązujących norm. Specjaliści wzięli pod lupę resztki pestycydów, które zostają w artykułach żywnościowych.
Pestycydy w żywności?
Wynik szczegółowych analiz laboratoryjnych jest zadowalający i potwierdza, że niemal 96% próbek mieści się w granicach wyznaczonych przez prawo. EFSA przebadała 88 tys. próbek pochodzących z 28 krajów członkowskich, a także Norwegii i Islandii. W Polsce normy przekroczyło 3,3% próbek.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych
