Pestycydy w żywności z terenów Unii Europejskiej [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Według najnowszego raportu Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) pestycydy w żywności nie są problemem. 

W opublikowanym niedawno raporcie na temat jakości żywności występującej na terenie państw Unii Europejskiej czytamy, że niemal 100% produkcji nie przekracza obowiązujących norm. Specjaliści wzięli pod lupę resztki pestycydów, które zostają w artykułach żywnościowych.

pestycydy w żywności

Pestycydy w żywności?

Wynik szczegółowych analiz laboratoryjnych jest zadowalający i potwierdza, że niemal 96% próbek mieści się w granicach wyznaczonych przez prawo. EFSA przebadała 88 tys. próbek pochodzących z 28 krajów członkowskich, a także Norwegii i Islandii. W Polsce normy przekroczyło 3,3% próbek.

Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o