Podlasie prosi rząd o pomoc

Podlasie prosi rząd o pomoc

Podlaska Izba Rolnicza prosi wojewodę i rząd o pomoc. Chodzi o interwencję na rynku zbytu trzody z terenu czerwonej strefy.

Podlaska Izba Rolnicza prosi wojewodę i rząd o pomoc oraz podjęcie natychmiastowej interwencji na rynku zbytu trzody z terenu czerwonej strefy. Po ostatnich zmianach w czerwonej strefie znalazły się duże gospodarstwa hodowlane z pow. hajnowskiego.

Wystąpiliśmy z wnioskiem do pana wojewody, a za jego pośrednictwem prosimy rząd o nadzwyczajną pomoc dla producentów trzody z czerwonej strefy mówi Barbara Laskowska, dyrektor biura Podlaskiej Izby Rolniczej. Hodowcy nie dość, że ponoszą dodatkowe koszty na badania, to pomimo badań, stwierdzających, że zwierzęta są zdrowe nikt nie chce tych świń kupić od producentów.

Czerwona strefa to strefa ochronna ustanowiona z powodu amerykańskiego pomoru świń. Niedawno została powiększona o tereny pow. hajnowskiego, gdzie jest wiele dużych gospodarstw hodujących trzodę chlewną.

Wystąpiliśmy z wnioskiem do pana wojewody, a za jego pośrednictwem prosimy rząd o nadzwyczajną pomoc dla producentów trzody z czerwonej strefy.

Barbara Laskowska, dyrektor biura Podlaskiej Izby Rolniczej

Hodowcy nie mają możliwości wywarcia jakiejkolwiek presji na znajdujące się w okolicy zakłady mięsne. Wszystkie są prywatne i same decydują, od kogo chcą kupić trzodę. Z czerwonej strefy świń nie chcą.

Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej apeluje do pana wojewody, a za jego pośrednictwem do rządu RP o podjęcie natychmiastowej interwencji na rynku trzody z terenów objętych ograniczeniami pisze do Wojewody Podlaskiego Grzegorz Leszczyński, prezes Podlaskiej Izby Rolniczej. Sytuacja jest nadzwyczajna, dlatego należy użyć wszelkich instrumentów związanych z rozwiązywaniem problemów kryzysowych. Czas nie jest sprzymierzeńcem dla rolników, którzy zadają sobie pytania co zrobić i gdzie sprzedać żywiec.

Czas nie jest sprzymierzeńcem dla rolników, którzy zadają sobie pytania co zrobić i gdzie sprzedać żywiec.

Grzegorz Leszczyński, prezes Podlaskiej Izby Rolniczej

Badania weterynaryjne potwierdzające, że świnie są zdrowe są ważne 2 tygodnie dodaje Barbara Laskowska. Druga sprawa to to, co wie każdy producent trzody: świń nie powinno się przetrzymywać dłużej, bo ich mięso znacznie traci na jakości.

Czy samorząd rolniczy z Podlasia widzi jakieś rozwiązanie tej sytuacji?

Myślę, że pomysłów może być wiele rozważa pani dyrektor. Może to być pomoc w utworzeniu spółdzielczego zakładu mięsnego. A może zamówienia dla wojska? Skoro są badania potwierdzające, że świnie są zdrowe, to ich hodowcy nie powinni być traktowani inaczej, niż producenci trzody z terenów spoza czerwonej strefy.

Ceny tuczników: spadki wyhamowały

Kiedy możemy spodziewać się podwyżek cen żywca wieprzowego?

4 grudnia 2018

Potencjał wzrostowy i fazowość w tuczu

Dostosowanie podaży energii i składników pokarmowych do potrzeb zwierząt to podstawa. Jak pasza wpływa na potencjał wzrostowy w tuczu?

3 grudnia 2018

Najczęstszy błąd hodowców trzody w zimie – wentylacja

Przed nadejściem zimy warto sprawdzić sprawność i wydajność wenylacji w chlewni. Co oznacza brak właściwego przepływu powietrza?

4 grudnia 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close