Podlasie prosi rząd o pomoc

Download PDF

Podlaska Izba Rolnicza prosi wojewodę i rząd o pomoc oraz podjęcie natychmiastowej interwencji na rynku zbytu trzody z terenu czerwonej strefy. Po ostatnich zmianach w czerwonej strefie znalazły się duże gospodarstwa hodowlane z pow. hajnowskiego.

Wystąpiliśmy z wnioskiem do pana wojewody, a za jego pośrednictwem prosimy rząd o nadzwyczajną pomoc dla producentów trzody z czerwonej strefy mówi Barbara Laskowska, dyrektor biura Podlaskiej Izby Rolniczej. Hodowcy nie dość, że ponoszą dodatkowe koszty na badania, to pomimo badań, stwierdzających, że zwierzęta są zdrowe nikt nie chce tych świń kupić od producentów.

Czerwona strefa to strefa ochronna ustanowiona z powodu amerykańskiego pomoru świń. Niedawno została powiększona o tereny pow. hajnowskiego, gdzie jest wiele dużych gospodarstw hodujących trzodę chlewną.

Wystąpiliśmy z wnioskiem do pana wojewody, a za jego pośrednictwem prosimy rząd o nadzwyczajną pomoc dla producentów trzody z czerwonej strefy.

Barbara Laskowska, dyrektor biura Podlaskiej Izby Rolniczej

Hodowcy nie mają możliwości wywarcia jakiejkolwiek presji na znajdujące się w okolicy zakłady mięsne. Wszystkie są prywatne i same decydują, od kogo chcą kupić trzodę. Z czerwonej strefy świń nie chcą.

Zarząd Podlaskiej Izby Rolniczej apeluje do pana wojewody, a za jego pośrednictwem do rządu RP o podjęcie natychmiastowej interwencji na rynku trzody z terenów objętych ograniczeniami pisze do Wojewody Podlaskiego Grzegorz Leszczyński, prezes Podlaskiej Izby Rolniczej. Sytuacja jest nadzwyczajna, dlatego należy użyć wszelkich instrumentów związanych z rozwiązywaniem problemów kryzysowych. Czas nie jest sprzymierzeńcem dla rolników, którzy zadają sobie pytania co zrobić i gdzie sprzedać żywiec.

Czas nie jest sprzymierzeńcem dla rolników, którzy zadają sobie pytania co zrobić i gdzie sprzedać żywiec.

Grzegorz Leszczyński, prezes Podlaskiej Izby Rolniczej

Badania weterynaryjne potwierdzające, że świnie są zdrowe są ważne 2 tygodnie dodaje Barbara Laskowska. Druga sprawa to to, co wie każdy producent trzody: świń nie powinno się przetrzymywać dłużej, bo ich mięso znacznie traci na jakości.

Czy samorząd rolniczy z Podlasia widzi jakieś rozwiązanie tej sytuacji?

Myślę, że pomysłów może być wiele rozważa pani dyrektor. Może to być pomoc w utworzeniu spółdzielczego zakładu mięsnego. A może zamówienia dla wojska? Skoro są badania potwierdzające, że świnie są zdrowe, to ich hodowcy nie powinni być traktowani inaczej, niż producenci trzody z terenów spoza czerwonej strefy.

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena 0 / 5. Liczba głosów 0

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o