Podwójna jakość żywności [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

Podwójna jakość żywności oraz innych artykułów to temat znany nie od dziś. Tajemnicą poliszynela pozostaje fakt, że niektóre produkty oznaczone w taki sam sposób mają różny skład w zależności od kraju dystrybucji. 24 czerwca Komisja Europejska opublikowała stosowny raport.

Unijny instytut naukowy działający przy KE, tzw. Wspólne Centrum Badawcze, przebadał blisko 1400 produktów spożywczych udostępnionych do sprzedaży w 19 krajach Unii Europejskiej. Ze szczegółowych analiz wynika, że podwójna jakość żywności to nadal temat do poprawki: składem różniło się 9% teoretycznie identycznych artykułów, a 22% miało podobnie wyglądający przód opakowania.

podwójna jakość żywności

Na europejskim jednolitym rynku nie będzie podwójnych standardów – mówiła Vĕra Jourová, komisarz do spraw sprawiedliwości, konsumentów i równouprawnienia płci. Dzięki nowym przepisom wprowadzającym kary za podwójną jakość i wzmacniającym kompetencje organów ochrony konsumentów, dysponujemy odpowiednimi narzędziami, aby położyć kres tej praktyce. Europejscy konsumenci będą mogli robić zakupy z pełnym zaufaniem, że kupują to, co widzą – dodała.

Podwójna jakość żywności będzie wspomnieniem

Komisja Europejska podjęła do tej pory szereg inicjatyw, których celem jest zminimalizowanie, a ostatecznie zlikwidowanie nieuczciwych praktyk. Między innymi ustanowiła wspólną metodykę badania produktów spożywczych, wydała zbiór wytycznych dla organów ścigania oraz uzgodniła tzw. nowy ład dla konsumentów. Do 6 listopada można składać wnioski na zdobycie środków w celu wzmocnienia możliwości testowania produktów przez organizacje konsumenckie.

Źródło: Komisja Europejska

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Na razie brak głosów. Możesz być pierwszy!

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o