Kolejne rozporządzenie o nowej żywności

Wyszło kolejne rozporządzenie KE w sprawie nowej żywności. Ma sprawić, że przedsiębiorstwom będzie łatwiej wprowadzać żywność na rynek.

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące nowej żywności ma stworzyć przedsiębiorstwom lepsze warunki do tego, by mogły łatwiej wprowadzać nową i innowacyjną żywność na rynek Unii Europejskiej.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r.

Jednocześnie, jak podkreśla Komisja, utrzymany zostanie wysoki poziom bezpieczeństwa żywności dla europejskich konsumentów. Dzięki nowym przepisom europejscy konsumenci będą mogli korzystać z szerszego wyboru żywności, zaś europejski sektor rolno-spożywczy z bardziej sprzyjających warunków do innowacji, co z kolei wpływa korzystnie na wzrost gospodarczy i zatrudnienie.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r. (czyli przed datą wejścia w życia pierwszego rozporządzenia dotyczącego nowej żywności). Może to być żywność nowo opracowana lub innowacyjna bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak też żywność tradycyjnie spożywana poza UE.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Komisji Europejskiej.

Spotkania polowe Syngenta Pola Klasy S 2017 aż w 9 lokalizacjach!

Pola Klasy S 2017 odbędą się aż w 9 lokalizacjach. W jakich miejscowościach Syngenta zaprezentuje kolekcje odmian zbóż i rzepaku?

21 marca 2017

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie

PODR w Szepietowie działa na terenie całego woj. podlaskiego z pomocą 14 powiatowych zespołów. Z jakimi problemami się zmaga?

26 marca 2017

Ta uprawa się opłaca! Skąd wziąć nasiona soi?

Wysoki plon zależy w dużej mierze od jakości materiału siewnego i jego odmiany. Gdzie zatem najlepiej kupować materiał do siewu soi?

19 marca 2017