Kolejne rozporządzenie o nowej żywności

Wyszło kolejne rozporządzenie KE w sprawie nowej żywności. Ma sprawić, że przedsiębiorstwom będzie łatwiej wprowadzać żywność na rynek.

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące nowej żywności ma stworzyć przedsiębiorstwom lepsze warunki do tego, by mogły łatwiej wprowadzać nową i innowacyjną żywność na rynek Unii Europejskiej.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r.

Jednocześnie, jak podkreśla Komisja, utrzymany zostanie wysoki poziom bezpieczeństwa żywności dla europejskich konsumentów. Dzięki nowym przepisom europejscy konsumenci będą mogli korzystać z szerszego wyboru żywności, zaś europejski sektor rolno-spożywczy z bardziej sprzyjających warunków do innowacji, co z kolei wpływa korzystnie na wzrost gospodarczy i zatrudnienie.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r. (czyli przed datą wejścia w życia pierwszego rozporządzenia dotyczącego nowej żywności). Może to być żywność nowo opracowana lub innowacyjna bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak też żywność tradycyjnie spożywana poza UE.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Komisji Europejskiej.

Konferencje Blattin dla producentów trzody chlewnej

Konferencje dla hodowców świń, organizowana przez firmę Blattin – dowiedz się gdzie się odbędą, o czym będzie mowa i zapisz się już dziś!

10 lutego 2017

Przędziorek owocowiec – lustracja sadu

Przędziorek owocowiec jest częstym, nieproszonym gościem w sadach. Jak rozpoznać przędziorka i jak skutecznie zwalczać tego szkodnika?

14 lutego 2017

FruitPro 2017: XIII Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej

Za nami XIII edycja Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPro 2017! Zobaczcie, jakie problemy omówiono!

7 lutego 2017