Kolejne rozporządzenie o nowej żywności

Wyszło kolejne rozporządzenie KE w sprawie nowej żywności. Ma sprawić, że przedsiębiorstwom będzie łatwiej wprowadzać żywność na rynek.

Nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej dotyczące nowej żywności ma stworzyć przedsiębiorstwom lepsze warunki do tego, by mogły łatwiej wprowadzać nową i innowacyjną żywność na rynek Unii Europejskiej.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r.

Jednocześnie, jak podkreśla Komisja, utrzymany zostanie wysoki poziom bezpieczeństwa żywności dla europejskich konsumentów. Dzięki nowym przepisom europejscy konsumenci będą mogli korzystać z szerszego wyboru żywności, zaś europejski sektor rolno-spożywczy z bardziej sprzyjających warunków do innowacji, co z kolei wpływa korzystnie na wzrost gospodarczy i zatrudnienie.

Mianem nowej żywności określa się żywność, która nie była spożywana w Unii na znaczną skalę przed majem 1997 r. (czyli przed datą wejścia w życia pierwszego rozporządzenia dotyczącego nowej żywności). Może to być żywność nowo opracowana lub innowacyjna bądź też wyprodukowana z zastosowaniem nowych technologii i procesów produkcji, jak też żywność tradycyjnie spożywana poza UE.

Więcej informacji znajdziecie na stronie Komisji Europejskiej.

Bydło mleczne: jak dbać o zdrowie?

Bydło mleczne jest narażone na wiele chorób, powodujących zmniejszenie wydajności mlecznej. Jak można monitorować ich zdrowie?

8 stycznia 2017

Uprawa wiśni: nawożenie i sadzenie drzewek

Uprawa wiśni to dobry pomysł na rozpoczęcie przygody z sadownictwem. Jak sadzić i nawozić drzewka owocowe wiśni?

4 stycznia 2017

Gryka zwyczajna: uprawa i zastosowanie

Gryka zwyczajna może być użytkowana nie tylko na ziarno w plonie głównym, ale również jako roślina poplonowa. Jak ją uprawiać?

15 stycznia 2017