„Z pola do garnka” – szkolenie z inicjatyw konsumenckich [AKTUALNOŚCI]

Download PDF

„Z pola do garnka” to coraz popularniejszy sposób na uzyskiwanie świetnej jakościowo żywności. Klienci chcą kupować bezpośrednio od rolników. Takiemu jedzeniu po prostu bardziej ufają.

Działaniom pod hasłem „z pola do garnka” sprzyja tworzenie kooperatyw spożywczych, które funkcjonują w sposób zbliżony do dawnych spółdzielni. W ramach kooperatyw handluje się produktami od sprawdzonych dostawców. Również takich, którzy ograniczają stosowanie środków chemicznych podczas upraw. Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie organizuje szkolenie, które może wesprzeć wszystkich zainteresowanych podjęciem takich praktyk.

„Z pola do garnka” po sąsiedzku

Na stronie CDR czytamy: „Osobisty kontakt z dostawcami pozwala kontrolować warunki upraw i sprawia, że jedzenie przestaje być anonimowe. Członkowie kooperatyw poznają współpracujących z nimi dostawców. Budują relacje nie biznesowe oparte na empatii i zaangażowaniu. Jedna strona otrzymuje dobrej jakości produkty. Druga – regularne zamówienia i godziwe wynagrodzenie”.

„z pola do garnka”

Seminarium odbędzie się 24 czerwca w siedzibie Centrum. Jest skierowane do wszystkich: pracowników ośrodków rolniczych, mieszkańców wsi, nauczycieli szkół rolniczych itp. Na szkoleniu zostanie zaprezentowana idea krótkich łańcuchów dostaw. Będą to m.in. kooperatywy spożywcze i grupa RWS (Rolnictwo Wspierane przez Społeczność). Koszt uczestnictwa to 90,77 zł. Harmonogram oraz formularz zgłoszeniowy jest dostępny na stronie ODR w Brwinowie. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 18 czerwca.

Źródło: Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Brwinowie

Czy artykuł był przydatny?

Kliknij na gwiazdkę, by zagłosować

Ocena / 5. Liczba głosów

Dodaj komentarz

avatar
  Subskrybuj  
Powiadom o