Produkcja zbóż: prognozy na 2016 r.

Produkcja zbóż: prognozy na 2016 r.

Według ekspertów przyszłoroczna produkcja zbóż ma być wyższa ze względu na lepsze plony i większą powierzchnię upraw.

Według Copa-Cogeca w 2016 r. unijna produkcja zbóż będzie wyższa niż w roku bieżącym ze względu na lepsze plony i większą powierzchnię upraw roślin zbożowych.

Spodziewane jest przede wszystkim, że wzrośnie produkcja kukurydzy (po drastycznym spadku spowodowanym letnią suszą) do poprzednich poziomów. Zbiory pszenicy miękkiej w 2016 r. mają być jednak o 3,1% mniejsze w ujęciu rok do roku, w wysokości 144,088 mln ton. Podobnie unijna produkcja jęczmienia i durum mają się zmniejszyć odpowiednio o 2,2% do 58,11 mln ton i o 4,3% do 7,726 mln ton. Natomiast przyszłoroczne zbiory kukurydzy są prognozowane na 65,098 mln ton, tj. o 15% wyższe niż w 2015 r. (56,584 mln ton).

Jak podaje Copa-Cogeca, całkowita unijna produkcja zbożowa w sezonie 2015/16 wyniesie 307,27 mln ton w porównaniu do 304,808 mln ton w bieżącym sezonie. Areał zbóż ma się w dodatku zwiększyć do 56,529 mln ha z 56,511 mln ha w poprzednim sezonie, a średnie plony mają wzrosnąć z 5,39 t/ha do 5,44 t/ha.

Jakie prace polowe w listopadzie warto wykonać?

Prace polowe w listopadzie i końcówka roku to świetny czas na poprawienie struktury gleby oraz przygotowanie jej do kolejnego sezonu.

17 listopada 2017

Dezynfekcja pomieszczeń gospodarczych – jak ją przeprowadzić

Dezynfekcja pomieszczeń, czyli szklarni, przechowalni, chłodni czy magazynów, to zabieg konieczny dla zachowania zdrowotności, odporności na choroby roślin

7 listopada 2017

Opakowania po środkach ochrony roślin

Opakowania po ŚOR są niebezpieczne nawet, gdy są puste. Robiąc jesienne porządki w gospodarstwie warto zadbać o to, by pozbyć się ich zgodnie z przepisami

9 listopada 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij