Jak rozpoznać wzdęcie żwacza?

Wzdęcia żwacza u krów najczęściej są efektem niewłaściwego żywienia. Jakie objawy powinny zaniepokoić hodowcę?

Niewłaściwe żywienie krów mlecznych może powodować nie tylko spadek ich wydajności, ale też prowadzić do wielu chorób metabolicznych. Jedną z nich jest wzdęcie żwacza, które może pojawić się zarówno u krów żywiących się na pastwisku, jak i tych karmionych w oborze przy stole paszowym.

Wzdęcia żwacza występują dosyć często, jednak nigdy nie należy ich bagatelizować, gdyż mogą doprowadzić nawet do padnięcia zwierzęcia. Najczęściej dolegliwości pojawiają się w wyniku nieprawidłowego żywienia.

Bardzo często kiszonki nie są zabezpieczone przed słońcem czy wilgocią i psują się bardzo szybko. Podawanie ich zwierzętom to po prostu proszenie się o problemy.

Robert, rolnik spod Dobrego Miasta

– Wzdęcia mogą być spowodowane przez łatwo fermentujące pasze, szczególnie z młodych roślin motylkowych. Podobnie jest w przypadku wypasania zwierząt na podmokłym terenie, na którym rośnie sporo koniczyny – mówi pan Robert, rolnik spod Dobrego Miasta. – Duzym problemem są też zagrzane, spleśniałe czy źle przygotowane kiszonki. Bardzo często kiszonki nie są zabezpieczone przed słońcem czy wilgocią i psują się bardzo szybko. Podawanie ich zwierzętom to po prostu proszenie się o problemy.

Jak rozpoznać wzdęcie żwacza? Podstawą jest obserwowanie krów i reagowanie na każde zmiany ich zachowania. W przypadku wzdęć zwierzęta stają się osowiałe, niechętnie pobierają paszę lub przestają ją pobierać, niezbyt chętnie się poruszają, często stoją z mocno rozstawionymi kończynami. Widoczne są też mocno napięte powłoki brzuszne. W cięższych przypadkach krowy porykują, wyciągają szyję i język, mają problemy z oddychaniem. W takiej sytuacji wymagają natychmiastowej reakcji i leczenia, gdyż objawy samoistnie nie ustąpią.

 

Nie przegap:

Bioasekuracja w chlewni: nie tylko w czasie zagrożenia ASF!

Każdy hodowca powinien stosować się do zasad bioasekuracji. W innym wypadku występuje ryzyko pojawienia się niebezpiecznych chorób.

15 stycznia 2017

Komórki somatyczne w mleku

Poziom komórek somatycznych w mleku jest jednym z najważniejszych wskaźników określania jakości produktu. Ile powinien wynosić?

12 stycznia 2017

Czy poidła dla świń muszą być poddawane stałej kontroli?

Niezwykle istotne jest utrzymanie prawidłowego działania systemu pojenia trzody chlewnej. Sprawdź dlaczego!

16 stycznia 2017