Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat powoduje nie tylko problemy z poruszaniem, ale też spadek wydajności mlecznej. Jak go rozpoznać we wczesnym stadium choroby?

Ochwat jest jednym z częściej występujących schorzeń racic u bydła mlecznego. Choroba nie tylko powoduje kulawizny, ale też prowadzi do spadku wydajności mlecznej. Im wcześniej zostanie wykryty, tym szybciej krowa wróci do pełnej wydajności. Na co należy zwracać uwagę?

Ochwat jest stanem zapalnym tworzywa kopytowego, który najczęściej dotyczy kończyn przednich. Jego przyczyną zwykle jest nieprawidłowe żywienie zwierząt, czyli przekarmianie paszami wysokoenergetycznymi.

Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania.

Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna

– Nadmiar paszy wysokoenergetycznej powoduje spadek kwasowości w jelitach gruby, którego następstwem jest rozwój groźnych bakterii chorobotwórczych – wyjaśnia Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Uwalniane przez bakterie toksyny dostają się do krwiobiegu i docierają do kopyta, gdzie zaczyna rozwijać się stan zapalny.

Aby wykryć chorobę w jej wczesnym stadium, należy dokładnie obserwować całe stado. Pierwsze oznaki choroby to przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą. Wraz z rozwojem choroby krowa coraz więcej czasu spędza w pozycji leżącej, niechętnie wstaje, pobiera paszę w pozycji klęczącej, czasem też krzyżuje przednie kończyny. Racice są bolesne, zwiększa się ciepłota ciała oraz liczba oddechów.

ochwat

Krowy z ochwatem dużo więcej czasu będą spędzać w pozycji leżącej.

– Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania, m.in. wrzód podeszwy czy spadnięcie puszki racicowej – przestrzega weterynarz.

Chora krowa nie tylko ma problemy z poruszaniem się, ale też mniej chętnie pobiera paszę, co przekłada się na wydajność mleczną. Dlatego, podobnie jak w przypadku innych chorób, bardzo ważna jest profilaktyka, przede wszystkim prawidłowe żywienie oraz dokładna obserwacja zwierząt.

 

Powiązane:

Jakie będą ceny ryb i ich przetworów w 2018 r.?

w detalu, zbycie, w handlu zagranicznym, w pierwszej sprzedaży…

18 czerwca 2018

Zaraza ziemniaka – uciążliwa choroba grzybowa

Z roku na rok rośnie presja zarazy ziemniaka. Dowiedz się, jak jej zapobiec!

8 czerwca 2018

Aklimatyzacja w chlewni

Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak wprowadzić nową świnie do stada!

14 czerwca 2018

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony AgroFakt.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Informacje te są udostępniane naszym partnerom, z którymi współpracujemy w zakresie marketingu, reklamy i analizowania ruchu na stronie. Podmioty te mogą je łączyć z innymi informacjami, których im udzieliłeś. Kontynuując korzystanie z AgroFakt.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies wyrażasz zgodę na ich zamieszczanie w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz jednak dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies w każdym czasie. Dowiedz się więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close