Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat powoduje nie tylko problemy z poruszaniem, ale też spadek wydajności mlecznej. Jak go rozpoznać we wczesnym stadium choroby?

Ochwat jest jednym z częściej występujących schorzeń racic u bydła mlecznego. Choroba nie tylko powoduje kulawizny, ale też prowadzi do spadku wydajności mlecznej. Im wcześniej zostanie wykryty, tym szybciej krowa wróci do pełnej wydajności. Na co należy zwracać uwagę?

Ochwat jest stanem zapalnym tworzywa kopytowego, który najczęściej dotyczy kończyn przednich. Jego przyczyną zwykle jest nieprawidłowe żywienie zwierząt, czyli przekarmianie paszami wysokoenergetycznymi.

Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania.

Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna

– Nadmiar paszy wysokoenergetycznej powoduje spadek kwasowości w jelitach gruby, którego następstwem jest rozwój groźnych bakterii chorobotwórczych – wyjaśnia Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Uwalniane przez bakterie toksyny dostają się do krwiobiegu i docierają do kopyta, gdzie zaczyna rozwijać się stan zapalny.

Aby wykryć chorobę w jej wczesnym stadium, należy dokładnie obserwować całe stado. Pierwsze oznaki choroby to przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą. Wraz z rozwojem choroby krowa coraz więcej czasu spędza w pozycji leżącej, niechętnie wstaje, pobiera paszę w pozycji klęczącej, czasem też krzyżuje przednie kończyny. Racice są bolesne, zwiększa się ciepłota ciała oraz liczba oddechów.

ochwat

Krowy z ochwatem dużo więcej czasu będą spędzać w pozycji leżącej.

– Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania, m.in. wrzód podeszwy czy spadnięcie puszki racicowej – przestrzega weterynarz.

Chora krowa nie tylko ma problemy z poruszaniem się, ale też mniej chętnie pobiera paszę, co przekłada się na wydajność mleczną. Dlatego, podobnie jak w przypadku innych chorób, bardzo ważna jest profilaktyka, przede wszystkim prawidłowe żywienie oraz dokładna obserwacja zwierząt.

 

Powiązane:

Pojenie cieląt dobrą siarą wpływa na ich zdrowie

Pojenie cieląt siarą w pierwszych tygodniach życia znacząco wpływa na rozwój i zdrowie zwierzęcia. Na co trzeba zwrócić uwagę, aby dobrze karmić cielę?

23 września 2017

Maksymalna ochrona zbóż już od siewu

Ochrona zbóż przed chorobami jest kluczem do uzyskania wysokiego plonu. Szczególnie istotna jest profilaktyka mająca na celu ochronę młodych roślin.

13 września 2017

Większa presja chorób grzybowych? Możemy się jej spodziewać

Tegoroczny wrzesień przywitał nas chłodną i wilgotną aurą. Wilgoć sprzyja rozwojowi patogenów.

23 września 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij