Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat powoduje nie tylko problemy z poruszaniem, ale też spadek wydajności mlecznej. Jak go rozpoznać we wczesnym stadium choroby?

Ochwat jest jednym z częściej występujących schorzeń racic u bydła mlecznego. Choroba nie tylko powoduje kulawizny, ale też prowadzi do spadku wydajności mlecznej. Im wcześniej zostanie wykryty, tym szybciej krowa wróci do pełnej wydajności. Na co należy zwracać uwagę?

Ochwat jest stanem zapalnym tworzywa kopytowego, który najczęściej dotyczy kończyn przednich. Jego przyczyną zwykle jest nieprawidłowe żywienie zwierząt, czyli przekarmianie paszami wysokoenergetycznymi.

Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania.

Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna

– Nadmiar paszy wysokoenergetycznej powoduje spadek kwasowości w jelitach gruby, którego następstwem jest rozwój groźnych bakterii chorobotwórczych – wyjaśnia Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Uwalniane przez bakterie toksyny dostają się do krwiobiegu i docierają do kopyta, gdzie zaczyna rozwijać się stan zapalny.

Aby wykryć chorobę w jej wczesnym stadium, należy dokładnie obserwować całe stado. Pierwsze oznaki choroby to przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą. Wraz z rozwojem choroby krowa coraz więcej czasu spędza w pozycji leżącej, niechętnie wstaje, pobiera paszę w pozycji klęczącej, czasem też krzyżuje przednie kończyny. Racice są bolesne, zwiększa się ciepłota ciała oraz liczba oddechów.

ochwat

Krowy z ochwatem dużo więcej czasu będą spędzać w pozycji leżącej.

– Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania, m.in. wrzód podeszwy czy spadnięcie puszki racicowej – przestrzega weterynarz.

Chora krowa nie tylko ma problemy z poruszaniem się, ale też mniej chętnie pobiera paszę, co przekłada się na wydajność mleczną. Dlatego, podobnie jak w przypadku innych chorób, bardzo ważna jest profilaktyka, przede wszystkim prawidłowe żywienie oraz dokładna obserwacja zwierząt.

 

Powiązane:

Rolnictwo w Nowej Zelandii i Polsce – co nas łączy?

Czy Polska i Nowa Zelandia - pomimo ogromnej odległości geograficznej - mogą mieć wspólne kierunki w rolnictwie?

14 lipca 2017

Zraszacz do obory; tylko dzięki niemu możesz obniżyć temperaturę!

Systemy chłodzące przy pomocy wymuszonego ruchu powietrza i wody mogą obniżyć temperaturę w budynku nawet o 5°C! Zadbaj o swoje zwierzęta w upalne dni!

14 lipca 2017

Przygotowanie krów do wystawy – o czym pamiętać?

Przygotowanie krów do wystawy to nie łatwe zadanie. Przygotowania rozpoczynają się kilka tygodni wcześniej! Dowiedz się jak dobyć tytuł czempiona!

13 lipca 2017

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij