Ochwat u krów: jak go rozpoznać?

Ochwat powoduje nie tylko problemy z poruszaniem, ale też spadek wydajności mlecznej. Jak go rozpoznać we wczesnym stadium choroby?

Ochwat jest jednym z częściej występujących schorzeń racic u bydła mlecznego. Choroba nie tylko powoduje kulawizny, ale też prowadzi do spadku wydajności mlecznej. Im wcześniej zostanie wykryty, tym szybciej krowa wróci do pełnej wydajności. Na co należy zwracać uwagę?

Ochwat jest stanem zapalnym tworzywa kopytowego, który najczęściej dotyczy kończyn przednich. Jego przyczyną zwykle jest nieprawidłowe żywienie zwierząt, czyli przekarmianie paszami wysokoenergetycznymi.

Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania.

Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna

– Nadmiar paszy wysokoenergetycznej powoduje spadek kwasowości w jelitach gruby, którego następstwem jest rozwój groźnych bakterii chorobotwórczych – wyjaśnia Marcin Olszański, weterynarz z Olsztyna (woj. warmińsko-mazurskie). – Uwalniane przez bakterie toksyny dostają się do krwiobiegu i docierają do kopyta, gdzie zaczyna rozwijać się stan zapalny.

Aby wykryć chorobę w jej wczesnym stadium, należy dokładnie obserwować całe stado. Pierwsze oznaki choroby to przenoszenie ciężaru ciała z jednej kończyny na drugą. Wraz z rozwojem choroby krowa coraz więcej czasu spędza w pozycji leżącej, niechętnie wstaje, pobiera paszę w pozycji klęczącej, czasem też krzyżuje przednie kończyny. Racice są bolesne, zwiększa się ciepłota ciała oraz liczba oddechów.

ochwat

Krowy z ochwatem dużo więcej czasu będą spędzać w pozycji leżącej.

– Jeżeli ochwat nie będzie leczony, bardzo szybko mogą pojawić się ciężkie powikłania, m.in. wrzód podeszwy czy spadnięcie puszki racicowej – przestrzega weterynarz.

Chora krowa nie tylko ma problemy z poruszaniem się, ale też mniej chętnie pobiera paszę, co przekłada się na wydajność mleczną. Dlatego, podobnie jak w przypadku innych chorób, bardzo ważna jest profilaktyka, przede wszystkim prawidłowe żywienie oraz dokładna obserwacja zwierząt.

 

Powiązane:

Co wpływa na jakość mięsa wieprzowego?

Jakość wieprzowiny zależy od czynników zarówno genetycznych, jak i środowiskowych. Na niektóre z nich mamy wpływ. Na które?

17 stycznia 2017

Dój karuzelowy: jak wydoić 300 krów w godzinę?

Rolnictwo wymaga ciągłych inwestycji. Jednym z rozwiązań dla hodowców bydła mlecznego jest dój karuzelowy. Jakie ma zalety?

12 stycznia 2017

Dyzenteria: jak uniknąć choroby?

Dyzenteria to choroba trzody chlewnej, po raz pierwszy rozpoznana w USA w 1921. Czy zagraża polskim stadom?

21 stycznia 2017