Samozbiory jagody kamczackiej — rozpoczęte

Od Małopolski rozpoczęły się samozbiory jagody kamczackiej. Właściciele plantacji w całej Polsce otwierają dla wszystkich chętnych podwoje i zapraszają całymi rodzinami. Można zbierać owoce na wynos, próbować, spędzić fantastycznie czas wdrażając w tajniki upraw roślin jagodowych młode pokolenie. Sprawdźmy, dokąd się wybrać po jagodę kamczacką?

Na samozbiory jagody kamczackiej zapraszają plantatorzy z ośmiu województw w Polsce.

Reklama

Największy producent w Europie rozpoczyna zbiory i samozbiory jagody kamczackiej

Największym producentem jagody kamczackiej (Haskap) w Europie jest Polska. W warunkach klimatycznych Polski owoce dojrzewają wcześnie — od drugiej dekady czerwca. W zależności od odmian świeże jagody dostępne są do spożycia do końca czerwca do początku lipca. Ponadto jagody deserowe są w detalicznej sprzedaży na straganach. Także można je spotkać na półkach hipermarketów.

Owoce jagody kamczackiej są słodko-kwaskowe, niektórych odmian — z delikatną, ciekawą goryczką. Zawierają znaczne ilości antyoksydantów, polifenoli, witamin.


Więcej o wartościach prozdrowotnych jagody kamczackiej znajdziesz w: Jagoda kamczacka dla sportowców długodystansowych


Na surowo, jak i w przetworach kamczatka (pod tą popularną nazwą również figuruje) nigdy nie jest za słodka. Świetnie nadaje się na: soki, dżemy, wina, nalewki. Nie jest owocem trwałym, dlatego jej przydatność do spożycia na surowo przedłużamy poprzez schłodzenie. Ale owoce bardzo dobrze się zamrażają, utrzymując kształt i konsystencję. W tej formie mogą być wykorzystywane jako dodatek do przetworów mlecznych, świeżych soków owocowo-warzywnych, do deserów i ciast.

Badania Kantar wskazują jagodę kamczacką jako najbardziej oczekiwany gatunek tego 2022 r.

Gdzie odbywają się samozbiory jagody kamczackiej?

Jagodę kamczacką konsekwentnie promują producenci, udostępniając plantacje osobom chętnym zasmakować tych owoców i samodzielnie pozbierać na własne

samozbiory jagody kamczackiej - plantacja

Na samozbiory jagody kamczackiej zaprasza m.in. „Plantin” w Muniakowicach

potrzeby. Jak informują: degustacja na plantacji jest bezpłatna, natomiast na wynos ponosi się koszt w zależności od masy zebranych owoców. Na stronach internetowych poszczególnych gospodarstw znajdują się szczegółowe informacje o samodzielnym zbiorze, dostępności przetworów, wskazówki dotyczące dojazdu i parkowania.

  • Małopolska — 2 plantacje — „Zdrowe Jagody” w Nowej Wsi i „Plantin” w Muniakowicach — zapraszają 18–19.06. i 25–26.06.;
  • Mazowsze — Gospodarstwo Jagodowe Boglewice — zaprasza 18–19.06.;
  • Lubelskie — 3 plantacje: Plantacja w Opolu Lubelskim (zaprasza 18–19.06., 25–26.06 i dalej w dni robocze do 7.07.) oraz „U Pani Babci” w Piłatce koło Janowa Lubelskiego — zaprasza 25–26.06. oraz Jasionka koło Parczewa — zaprasza w dniach 20–30.06.;
  • Świętokrzyskie — 2 plantacje: „Jagodowe Pole” z Modliborzyc i „Jagodowe smaki” z Wszachowa — zapraszają 25–26.06.;
  • Łódzkie — Gospodarstwo Haskap w Mokrej Prawej — zaprasza 18–19.06z.;
  • Pomorskie — „Jagodowe Marzenie” w Chrzanowie — zaprasza 25–26.06.;
  • Wielkopolskie — 2 lokalizacje: Gospodarstwo rolne Mieczysław Krzywda w Michałowie Drugim, gmina Opatówek — zaprasza 25–26.06.; Plantacje braci Miedzińskich w Bożatkach koło Rzgowa — zaprasza 2–3.07. i 9–10.07.;
  • Podlaskie — plantacja w Kamiennej Nowej, gm. Dąbrowa Białostocka — zaprasza 25–26.06.

Dlaczego warto się wybrać na samozbiory jagody?

Dni otwarte na plantacji to wyjątkowy czas dla każdego plantatora. Wiele osób przyjeżdża na plantacje po raz pierwszy. Są zachwyceni jagodą. Owoc jest dla nich słodki. W tym roku, dla niektórych, nawet słodszy niż borówka. Goście prześcigają się w pomysłach na kulinarne wykorzystanie jagody — mówią Gosia i Piotr Poseł, plantatorzy z Nowej Wsi w Małopolsce.

Smak owoców jagody kamczackiej jest unikatowy. Nawet masz wrażenie, że jest kombinacją wielu innych gatunków owoców jagodowych — maliny, jeżyny, porzeczki i borówki. Na dodatek balans między kwasowością a słodyczą sprawia, że ma kamczatka wiele zastosowań kulinarnych.

Dni otwarte i promocja jagody kamczackiej to również nasze wizyty u kucharzy i piekarzy. Pokazujemy nasz owoc i na jak wiele różnych sposobów można go wykorzystać w kuchni. Pokazujemy przetwory, które sprawiają, że jagoda kamczacka może być dostępna w każdej restauracji i kuchni przez cały rok — dodaje Justyna Kusibab-Mruk z „Plantinu”.

Ze względu na walory prozdrowotne jagoda kamczacka od lat używana jest w medycynie ludowej. Tak właściwie należy do kategorii superfoods — superowoców bogatych w składniki szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i urody. Z roku na rok jest coraz popularniejsza. Nawet postrzega się ją jako: owoc przyszłości, owoc XXI w., gatunek do odkrycia. Krótko mówiąc — jako kraj mamy największe nasadzenia odmian, które przybliżyły zalety tego owocu.

źródło: czas na polskie superowoce

Google NewsObserwuj nas w Google News. Bądź na bieżąco!

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *