Śląskie także powoli kończy żniwa

Na Śląsku prawie wszędzie żniwa już skończone. Prawie, bo tam, gdzie w ostatnich dniach sporo padało – tam w pole nie wjedzie żaden kombajn.

Na Śląsku prawie wszędzie żniwa już skończone. Prawie, bo tam, gdzie ziemie są lepsze i gdzie w ostatnich dniach sporo padało – tam w pole nie wjedzie żaden kombajn.

Nie ma tych miejsc dużo, ale jednak się zdarzają – mówi Teresa Gil, specjalista ds. zbóż ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie. – W ostatnich dniach były u nas spore opady, nawet ulewy. Co prawda najczęściej lokalnie, ale tam gdzie przeszły są kłopoty z wejściem w pole.

Jak oceniają doradcy rolniczy ze Śląska na pniu stoi jeszcze ok. 10% zbóż. Najczęściej są to mieszanki zbożowe, owies i resztki pszenicy.

Są rejony, że wszystko jest skoszone, nawet w części podgórskiej naszego województwa w większości żniwa udało się dokończyć – mówi pani Teresa. – To raczej pojedyncze gospodarstwa mają jeszcze kłopoty z zebraniem plonów.

To raczej pojedyncze gospodarstwa mają jeszcze kłopoty z zebraniem plonów.

Teresa Gil, specjalista ds. zbóż ze Śląskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Mikołowie

Jakość ziarna nie jest zachwycająca. Ci, którym udało się zebrać plony w miarę wcześnie – wygrali.

Wcześniej zabrane ziarno jest lepszej jakości, te, które było zbierane w ostatnich dniach jest gorsze, gdzieniegdzie nawet zaczęło porastać: szczególnie pszenżyto – dodaje Teresa Gil. – Ziarno jest drobne, w czasie nalewania ziarna nie było opadów, więc nie może być zbyt dorodne. Ziarno ma najczęściej 14–18% wilgotności, choć przed opadami było 14–16%. Jakość nie jest nadzwyczajna, ale na własne potrzeby zazwyczaj wystarczy.

Średnie plony pszenicy ozimej kształtują się od 4 do 6 t/ha. Pszenicy jarej – 3,0 do 4,5 t. Żyto plonowało ok. 3 – 3,5 t/ha.

Wysokość plonów jest porównywalna z ubiegłym rokiem, gdy była susza, ale tegoroczne ziarno jest słabszej jakości – przyznaje pani specjalistka. U nas bardzo dobre plony były 2 lata temu.

Dobra wiadomość więc jest taka, że żniwa praktycznie udało się dokończyć. Zła – że, jak prawie w całej Polsce, są problemy z jakością ziarna. Ale o tym zadecydowała tegoroczna pogoda.

Odmiany winorośli: deserowe a winne

Dostępne na rynku odmiany winorośli charakteryzują się odmiennymi cechami i odmiennym przeznaczeniem. Jakie odmiany winorośli są najlepsze?

6 stycznia 2017

Jęczmień pastewny a jęczmień browarny: co je różni, co je łączy?

Choć jęczmień browarny i jęczmień paszowy mają pewne ceny wspólne, ich uprawa nie wygląda identycznie. Na który jęczmień postawić?

17 stycznia 2017

Sposób na rolnictwo ekologiczne: dachy kryte strzechą

Bagniste tereny Wyspy Wolin porasta trzcina. Z niej Alfred Smolczyński tworzy dachy pokryte strzechą! Jak funkcjonuje taki biznes?

5 stycznia 2017