Ślimaki zjadają wschodzące oziminy

Ślimaki są poważnym zagrożeniem nie tylko w uprawach warzywniczych, ale też na polach wschodzących ozimin. W okresie wschodów roślin są one szczególnie groźne. Najwięcej szkodników występuje w tych rejonach, gdzie pogoda jest deszczowa, a wilgotność powietrza duża.
Ślimaki żerują najczęściej podczas pochmurnych i deszczowych dni, a także w nocy.
– Pierwsze objawy ich żerowania mogą być z pozoru niezauważalne, dlatego warto robić regularne przeglądy wschodzących plantacji – wyjaśnia Daniel Dąbrowski z Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Lubaniu. – W przypadku pszenicy najgroźniejszym momentem żerowania ślimaków jest faza kiełkowania, natomiast dla rzepaku okresem newralgicznym jest faza pierwszych liści. Uszkodzenia, które w tych etapach powstają, mogą doprowadzić do zahamowania wzrostu i rozwoju roślin, co w obliczu nadchodzącej zimy oznacza słabe przezimowanie plantacji.
Uszkodzenia, które w tych etapach powstają, mogą doprowadzić do zahamowania wzrostu i rozwoju roślin, co w obliczu nadchodzącej zimy oznacza słabe przezimowanie plantacji.
Jak wykryć ślimaki na plantacji? Najlepszym sposobem jest dokładne obserwowanie gleby oraz wschodzących roślin. Jeżeli są one pokryte śluzem, to znaczy, że wieczorami i nocą wędrują po nich ślimaki. Dobrze jest też wystawić żółte naczynia, które pomogą określić, jak duże jest nasilenie występowania szkodnika. Jeżeli szkodników jest sporo, należy podjąć z nimi walkę za pomocą środków chemicznych.
W okresie wschodów próg ekonomicznej szkodliwości to już 2–3 ślimaki w jednym żółtym naczyniu lub innej pułapce bądź poziom uszkodzenia roślin w wysokości 5%. W późniejszych fazach rozwoju plantacji progiem ekonomicznej szkodliwości są 4 lub więcej ślimaków albo zniszczone 10% upraw. Do zwalczania ślimaków stosuje się moluskocydy, czyli środki ślimakobójcze. Zabiegi należy wykonywać w godzinach popołudniowych lub wieczornych, wtedy są najbardziej skuteczne.
– Jeżeli problem ze ślimakami pojawia się w każdym sezonie, warto też postawić na walkę metodami niechemicznymi – zaleca ekspert. – Zmniejszenie populacji ślimaków można uzyskać poprzez dokładne usuwanie resztek pożniwnych, drenowanie zbyt mokrych pól, a także nieuprawianie w pobliżu ozimin innych warzyw z rodziny kapustowatych.
Powiązane:
- Które ślimaki są groźne dla ozimin?
- Ślimaki w uprawach: jak się ich pozbyć?
- Pułapki na ślimaki. Jak je zrobić?
