Co słychać na międzynarodowych targach ekoproduktów? [Aktualności]

W Norymberdze trwają międzynarodowe targi żywności ekologicznej BIOFACH 2019. Polskę reprezentuje kilkadziesiąt firm.

O czym jeszcze piszemy w dzisiejszych Aktualnościach rolniczych?

Z rynku zniknie dikwat
Ministerstwo o uboju na użytek własny
Polska na ekologicznych targach Biofach 2019

Z rynku zniknie dikwat

Już wkrótce z rynku zniknie kolejna, po tiuramie i propikonazolu, popularna substancja czynna – dikwat. Komisja Europejska nie zatwierdziła jej prolongaty. – Państwa członkowskie cofają zezwolenia na środki ochrony roślin zawierające dikwat jako substancję czynną najpóźniej do dnia 4 maja 2019 roku – czytamy w rozporządzeniu wykonawczym KE.

integrowanej

Dikwat działa nie przez glebę, tylko kontaktowo. Zwalcza chwasty i służy do desykacji niektórych upraw, w tym rzepaku. Czas na zużycie ewentualnych zapasów mamy do lutego 2020 roku, natomiast okres wyprzedaży produktu mija z dniem 30 listopada br.
Źródło: Komisja Europejska

Ministerstwo o uboju na użytek własny

Do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wpłynął wniosek o wyłączenie spod kontroli weterynaryjnej gospodarstw produkujących żywność tylko na własny użytek. Dokument złożył samorząd rolniczy, o co postulowała Podkarpacka Izba Rolnicza. Resort rolnictwa przypomniał, że produkcja żywności na własny użytek na ogół nie podlega kontroli weterynaryjnej. Wyjątkiem jest produkcja w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 16 grudnia 2005 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. z 2017 r., poz. 242, z późn. zm.) oraz rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 21 października 2010 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji mięsa przeznaczonego na użytek własny (Dz.U. z 2016 r. poz. 885).

przedświąteczny ubój

Resort poinformował, że przy dokonywaniu uboju we własnym gospodarstwie i dla własnych potrzeb zastosowanie mają przepisy wynikające ze wspomnianej ustawy i rozporządzenia oraz ogólne przepisy z zakresu ochrony zwierząt, ochrony zdrowia i systemu ich identyfikacji i rejestracji. Do uboju, nawet tylko na własne potrzeby, nie dopuszcza się jednak świń, które pochodzą z gospodarstwa lub obszaru podlegającego ograniczeniom, nakazom lub zakazom ze względu na ryzyko wystąpienia ASF. Co ważne, kosztami za ewentualne pobranie materiałów do badań laboratoryjnych nie są obciążani rolnicy. Próbki takie pobierane są z urzędu i ich badanie odbywa się na koszt państwa. Wszystkie szczegółowe informacje można znaleźć na stronie: krir.pl.
Źródło: Krajowa Rada Izb Rolniczych

Polska na ekologicznych targach BIOFACH 2019

Trwają jedne z największych targów żywności ekologicznej o zasięgu międzynarodowym – BIOFACH 2019. Każdego roku o tej porze Norymberga staje się światowym centrum sektora eko: w jednym miejscu spotykają się wystawcy, klienci, pasjonaci, a także politycy. Polską branżę rolno-spożywczą już po raz drugi reprezentuje Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Oprócz typowych produktów, jakie można znaleźć na targach żywności (soki, owoce, warzywa, kasze, słodycze etc.), jedna z polskich firm pokazuje innowacyjne na skalą europejską produkty z niebieskiej kukurydzy.

słabe zbiory owoców

Ponadto odbywają się pokazy kulinarne dań przygotowanych z polskich certyfikowanych produktów ekologicznych oraz liczne degustacje.Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście podejmujemy szereg działań mających na celu rozwój sektora rolnictwa ekologicznego – mówił obecny na targach podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki. Wiceminister zapewnił jednocześnie, że przedstawiciele sektora ekologicznego mogą liczyć na wsparcie resortu w zakresie wprowadzania najlepszych rozwiązań dla dalszego rozwoju branży. Takim strategicznym dokumentem jest m.in. „Plan dla Wsi”, którego jednym z kluczowych elementów jest rozwój systemu rolnictwa ekologicznego w ramach przyjętego „Ramowego Planu Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2014–2020”.
Źródło: Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Grupa Wyszehradzka o rolnictwie [AKTUALNOŚCI]

Głównym tematem rozmów były bioekonomia i podwójne standardy w produkcji żywności.

13 maja 2019

Najważniejszy element zimotrwałości zbóż i rzepaku

Żeby dobrać odpowiednią odmianę do wysiewu, warto sprawdzić, w obrębie jakiej strefy mrozoodporności prowadzimy gospodarstwo!

18 maja 2019

Święto dobrej żywności: tradycja i nowoczesność [AKTUALNOŚCI]

W najbliższą sobotę wielka gratka dla wielbicieli dobrego polskiego jedzenia.

9 maja 2019